In aflevering 3 van Boijmans TV seizoen 2 waagt beeldhouwer Boris van Berkum het om de gewijde museumstilte te doorbreken en moet beveiliger Arie afdalen in het 'Gat van Cattelan'.

Gewoonlijk respecteert beveiliger Arie de grens tussen zijn eigen wereld - die van het museum - en de wereld van de kunstenaar die hij ondervraagt. In het atelier van Boris ontmoet hij niet alleen de kunstenaar zelf, maar ook de Surinaamse band Ashanti Krioro en ontstaat een met zang en dans doorspekt gesprek over Mama Aisa, voorouderbeelden en de toekomst van de kunst.

Ook rondleider Bregje en haar groep richten zich dit keer op de beeldhouwkunst. De groep doet dat eigenlijk altijd, want het zijn levende standbeelden, die voorbijgangers op het verkeerde been zetten ('ik ben van steen') en ze vervolgens met een onverwachte beweging opnieuw bij de neus nemen. Logisch dat deze professionals graag willen dat Bregje hen meer vertelt over het levensechte beeld van Maurizio Cattelan, dat in alle afleveringen van Boijmans TV een hoofdrol speelt.

Mandy zit gewoon aan de kassa en denkt bij een standbeeld niet aan goden, voorouderverering, kunst of artisticiteit; zij ziet vooral het koffiebekertje dat, als je er een muntje in gooit, werkt als een knop: Aan - Uit.

Video credits

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 

Kuba Szutkowski (producent) 

Dragan Bakema (creatief producent) 

Edgar Kapp (productieleider) 

Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 

Wilfried de Jong (concept en interviews) 

Els Hoek (research en redactie) 

En vele anderen.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.