BoijmansTV: Aapjes kijken

00:14:26 Museum Boijmans Van Beuningen
Beveiliger Arie vraagt de fotograaf Hans Wilschut, naar aanleiding van zijn tentoonstelling Perforated Perspective, hoe zijn foto's tot stand komen en wat hij toch zoekt in die verre, volgebouwde miljoenensteden.

De titel verwijst naar de hoofdpersoon in deze aflevering: George, de mandril, die in 1926 door Oskar Kokoschka in de Londense Zoo werd vereeuwigd. Rondleidster Bregje van der Laar krijgt een groep kunstliefhebbers van gereformeerde huize, die zij via allerlei voor het oog onzichtbare hindernissen langs de museumschatten leidt om uiteindelijk terecht te komen bij De Mandril van Oskar Kokoschka. Een foto van George in zijn kooi toont dat Kokoschka juist geen belemmeringen wilde zien. De schilder schonk het aapje op het doek niet alleen vrijheid, maar gaf hem ook de expressie van een junglekoning.

Terwijl Bregje haar toehoorders vertelt over de liefdesperikelen en de oorlogstrauma's van de beroemde Oostenrijkse expressionist, verbeeldt technisch medewerker Ab zich in dat hij George is - dit tot groot plezier van de vele scholieren die het museum bezoeken.

Hans Wilschut vertelt

Wilschut vertelt over zijn zoektocht naar sporen van leven, naar een teken - hoe miniem ook - van wat zich afspeelt achter de gevel en naar een glimp van de horizon, de skyline voorbij. Zoals het verliefde stelletje dat zijn werk beleeft in Museum Boijmans Van Beuningen.

Over Boijmans TV

Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong. Het is meer dan een kunstmagazine. Niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, suppoost en de medewerker van de technische dienst. Elke aflevering van Boijmans TV worden steeds drie terugkerende personages gevolgd. De rondleider neemt elke aflevering een groep mensen mee door de vaste collectie. Telkens licht zij een ander bijzonder kunstwerk uit. De suppoost voert elke keer een gesprek met een kunstenaar om erachter te komen wat in het hoofd van deze kunstenaar speelt. De medewerker van de technische dienst stuit op allerhande spannende situaties, terwijl hij in de zalen van het museum een lamp vervangt of een plint vastzet.

Video credits

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond, Popov film en RO Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds.

Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Koop tickets

1 series

  • BoijmansTV

    In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2.