Interactief

Bewogen Beweging – DYLABY: het experiment centraal

In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ zoomen we in op de experimentele tentoonstelling. Wat was er daadwerkelijk te zien in Bewogen Beweging in 1961? En in welke zin onderscheidde Dylaby in 1962 zich van traditionele tentoonstellingen?
Jean Tinguely

De Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely (1925-1991) staat bekend om zijn kinetische kunstwerken vol dynamiek; alles moet bewegen. De installaties komen zowel door motoren, de toeschouwer als automatisch in beweging, bijvoorbeeld door de wind.

Meer over de kunstenaar

Aan het begin van de jaren zestig organiseerde Willem Sandberg als directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam twee tentoonstellingen die gewoonlijk in één adem worden genoemd: Bewogen Beweging en Dylaby. Beide zijn ‘iconisch’, in de zin dat ze ons collectief bewustzijn geladen hebben met een beeld van vrijheid en experiment; een beeld dat in de tweede helft van het decennium van toepassing werd op het maatschappelijk leven.

Symbool voor die vrijheid staat nu de machinekunst van de Zwitser Jean Tinguely. Maar wat was er daadwerkelijk te zien in Bewogen Beweging? En in welke zin onderscheidde Dylaby zich van traditionele tentoonstellingen?

In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ nemen filosoof Jan Bor, kunsthistoricus Carel Blotkamp, critica Lily van Ginneken en de kunstenaar Zoro Feigl de kijker aan de hand van oude televisiebeelden mee terug in de tijd om bovenstaande vragen te beantwoorden.

Daarbij gaan ze in op het belang van het ongewisse experiment: ook nu zouden musea dingen moeten laten zien die speels en vernieuwend zijn, maar nog niet met zekerheid ‘kunst’ kunnen worden genoemd. Het betoog van de sprekers is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie.

De aflevering is verrijkt met bronnen uit de geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie (alleen te zien op tablet, laptop en computer - niet op mobiel).

Bekijk alle vijf afleveringen in de serie Iconische tentoonstellingen in de 20e eeuw.

Video credits

Video door:

Els Hoek: concept – research – interviews – hoofdredactie
Rosa Boesten: research – 2e camera – geluid – montage
Margita van Vugt: research – productie – redactie

camera: Joris Bulstra, Sam du Pon
muziek: Jerry Bloem
grading & mix: Danny Cotino, Ting Fung Cheung, Henk-Jelle de Groot - Any Colour you like

speciale dank aan: Carel Blotkamp, Jan Bor, Saskia Bos, Aukje Dekker, Zoro Feigl, Lily van Ginneken, Sanneke Huisman, K. Schippers en Ruurd Blom

1 series

  • Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

    In de serie “Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw” duiken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl de archieven in en blikken ze in 5 afleveringen terug op een aantal iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Aan bod komen onder andere Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum (1961), de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1966) en Sonsbeek buiten de perken (1971).