Bazaar België: de keuze van Claude Blondeel

00:05:10 M HKA
Bij wijze van afscheid na jaren trouwe dienst als kunstcriticus bij de openbare omroep, stelt Claude Blondeel met 'Baza(a)r Belg(ï)e' een top 100 voor van kunstwerken in Belgische collecties.

Claude Blondeel was jarenlang dé passionele kunstrecensent van de Vlaamse openbare omroep. Naar aanleiding van zijn pensioen in 2013 produceerde hij ‘Bazaar België’: een tentoonstelling met zijn top 100 uit de Belgische kunst, een radioprogramma, een boek en een cd-box.

Bij wijze van afscheid na jaren trouwe dienst als kunstcriticus bij de openbare omroep, stelt Claude Blondeel met 'Baza(a)r Belg(ï)e' een top 100 voor van kunstwerken in Belgische collecties. Hij kreeg daarvoor de medewerking van heel wat musea en kunstencentra die de man een warm hart toedragen. Zo stelde het M HKA werken ter beschikking van onder meer Fred Bervoets, Jan Fabre en Francis Alÿs.

Volgens Klara-nethoofd Chantal Pattyn, zijn vroegere baas, was Blondeel de geknipte man om uit de eclectische 'bazaar' die België te bieden heeft, een boeiende selectie te distilleren. Gastheer voor deze expo is De Centrale, het centrum voor hedendaagse kunst in hartje Brussel.

BAZA(A)R BELG(Ï)E

De Centrale, Brussel

27 juni tot 29 september 2013

Video credits

  • Een M HKA-productie voor ARTtube
  • Met dank aan Chantal Pattyn, Claude Blondeel, De Centrale Brussel
  • Muziek: Kimiko Ishizaka, Open Goldberg Variations
  • Coördinatie & interviews: Ghislaine Peeters, Jos Van den Bergh
  • Camera & montage: Mario De Munck
Meer info