Augustas Serapinas - don't you know how I am?

00:04:00 283 M HKA
Augustas Serapinas maakte in het kader van de groepstentoonstelling ‘Don’t You Know Who I Am?’ in het M HKA een sitespecifieke installatie die de titel ‘Georges’ kreeg.

Augustas Serapinas (°1990, Vilnius, Litouwen) maakte in het kader van de groepstentoonstelling ‘Don’t You Know Who I Am?’ in het M HKA een sitespecifieke installatie die de titel ‘Georges’ kreeg. Deze titel verwijst naar Georges Uittenhout, hoofd van de technische afdeling van het museum.

Serapinas vertrekt vanuit een openheid voor de ontmoeting en houdt zich bezig met de bouw van geheime of ‘subjectieve’ ruimtes binnen een bestaande infrastructuur. Na een aantal gesprekken met Georges Uittenhout geraakte Serapinas gefascineerd door een smalle hoge schacht die zowel voor het museumpubliek als voor het museumpersoneel ontoegankelijk was. 

Serapinas brak vanuit de schacht letterlijk in het museum in en ontsloot de ‘vergeten’ ruimte voor het publiek. De bakstenen die hij daarbij loswrikte, vertellen deels het verhaal van het gebouw. Nauwelijks zichtbaar vanop de begane grond, op ongeveer tien meter hoogte, installeerde hij een studieruimte. Daar verzamelde hij een aantal documenten en foto’s die het resultaat zijn van de research die hij verrichte naar de geschiedenis van het gebouw en zijn directe omgeving.

Don’t You Know Who I Am? Kunst na Identiteitspolitiek is een grootschalige groepstentoonstelling in het M HKA die een beeld creëert van hoe opkomende kunstenaars vandaag omgaan met kwesties rond 'identiteitspolitiek'. 

‘Don’t You Know Who I Am?’ is een uitdrukking die we misschien zouden kunnen horen wanneer beroemdheden de toegang tot een discotheek worden geweigerd, of wanneer politici proberen om een politieman ervan te weerhouden hen een parkeerboete te geven en verwachten er mee weg te komen om wie ze zijn. In dit geval verwijst het ook naar het feit dat velen van de kunstenaars in de tentoonstelling onbekend zijn bij het brede publiek. De tentoonstelling, gepresenteerd op twee verdiepingen in het museum en op verschillende off-site locaties, is bedoeld als een grootschalig onderzoek naar de modi en de middelen waarmee identiteit en identificatie beschouwd kunnen worden.

De tentoonstelling is te zien van 13 juni t/m 14 september 2014.

Video credits

  • Camera en montage: Mario de Munck
  • Interview: Lot Wens, Mario de Munck
  • Eindredactie: Ghislaine Peeters
  • Muziek (bewerkt): Private Hurricane - instr. (cc) joshwoodward.com
  • Met dank aan Augustas Serapinas, Georges Uittenhout
Meer info