ARTclips - Wat is moderne kunst?

00:04:27 2479 Stedelijk Museum Amsterdam
In deze clip onderzoekt presentator Maurice wat moderne kunst is. Moderne kunst ontstaat vanaf ongeveer 1870, als kunstenaars zich veel meer bewust worden van het effect dat hun schilderkunst kan hebben.

Met Blikopeners Youssef, Luca en Valerie bekijkt hij in het Stedelijk Museum een werk van Claude Monet uit 1925. Monet maakte in zijn tijd heel vernieuwende kunst. Hij lapte de regels van de Academie aan zijn laars. Zijn werk wordt modern genoemd. Een term waarmee dus ook al wat oudere kunst wordt bedoeld dan je misschien zou vermoeden.

Moderne kunst breekt met de heersende traditie. Aan conservator Bart Rutten vraagt Maurice wat moderne kunst is en ze staan stil bij werk van Marc Chagall, een kunstenaar die volledig zijn eigen weg ging.

Moderne kunst ontstaat vanaf ongeveer 1870, als kunstenaars zich veel meer bewust worden van het effect dat hun schilderkunst kan hebben. Ze wisten dat veel mensen in hun eigen tijd hun werk misschien niet begrepen, maar gingen er van uit dat mensen in de toekomst het wel zouden begrijpen. Moderne kunst is kunst van systemen, van de 'ismen', allemaal verschillende stijlen die volgens een bepaald concept en overtuiging worden toegepast.

Maurice komt er achter dat kunst van tegenwoordig niet meer 'modern' maar 'hedendaags' wordt genoemd. Met galeriehouders Juliette Jongma en Floor Wullems bekijkt hij hedendaagse kunst in de galeries: waarom noemen we deze kunst hedendaags? Tot slot bekijkt Maurice op zaal een aantal kunstwerken die na 1960 is gemaakt: alles mag. Kunstenaars maken werk van bijvoorbeeld niet-traditionele materialen, voorwerpen of video's.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze ARTclip voor aanvullende lessen in de klas en/of in het museum.

Download lesmateriaal

Video credits

 • Presentatie: Maurice Lede
 • Regie: Rein van Schagen
 • Concept: Catrien Schreuder, Marlous van Gastel, Marie-José Eijkemans, Rinske Hordijk
 • Eindredactie: Jan van Holsteyn
 • Productie: Roland Vissers
 • Camera: Bastiaan Rolf
 • Geluid: Stijn Oostenbrink
 • Met dank aan: Bart Rutten, De Blikopeners, Galerie Juliette Jongma, Annet Gelink Gallery

ARTclips is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, Museum de Pont, Stedelijk Museum Amsterdam en NTR Schooltv.

Koop tickets

1 series

 • Serie: ARTclips

  De ARTclips zijn korte video’s over kunst speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van het VMBO. In elke ARTclip staat een vraag van jongeren over kunst centraal.