ARTclips: Kan iedereen kunstenaar worden?

00:05:23 Stedelijk Museum Amsterdam
In deze clip onderzoekt presentator Maurice of iedereen zomaar kunstenaar kan worden. Is een kunstopleiding echt noodzakelijk?

In het Stedelijk Museum bekijkt Maurice met Blikopeners Youssef, Luca en Valerie een werk van Karel Appel en ze bespreken waarom dit kunst is. Als kunstenaar moet je goed dingen kunnen verzinnen, creatief en origineel zijn, talent hebben, vinden ze. Een kunstopleiding is vooral goed om een netwerk op te bouwen. 

Aan conservator Bart Rutten vraagt Maurice of je door een opleiding een betere kunstenaar bent. Bart vindt dat je wel een voorsprong hebt, maar het is niet per se meer nodig. Vroeger was het een beschermd beroep en moest je een opleiding hebben om je kunstenaar te mogen noemen. Sommige mensen hadden echter zoveel ambitie dat ze het toch wel ver schopten, zoals Kazimir Malevich.

Maar wat maakt iemand dan een goed kunstenaar? Dat bespreekt Maurice met galeriehouder Floor Wullems: doorzettingsvermogen en urgentie. Met kunststudenten Sarah, Koen, Megan en Pim praat hij het over het belang van een kunstopleiding en of iedereen zomaar kunstenaar kan worden. Kunstenaar Joep van Lieshout denkt dat niet zomaar iedereen kunstenaar kan worden: je moet durven op zoek gaan naar andere mogelijkheden en daarbij volhouden.

Conclusie: een opleiding heb je misschien niet per se nodig, maar wel talent, goede ideeën en veel doorzettingsvermogen.

Download hieronder het lesmateriaal bij deze ARTclip voor aanvullende lessen in de klas en/of in het museum.

Download lesmateriaal

Video credits

 • Presentatie: Maurice Lede
 • Regie: Rein van Schagen
 • Concept: Catrien Schreuder, Marlous van Gastel, Marie-José Eijkemans, Rinske Hordijk
 • Eindredactie: Jan van Holsteyn
 • Productie: Roland Vissers
 • Camera: Bastiaan Rolf
 • Geluid: Stijn Oostenbrink
 • Met dank aan: Bart Rutten, De Blikopeners, Joep van Lieshout, Annet Gelink Gallery, studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam

ARTclips is een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen, Museum de Pont, Stedelijk Museum Amsterdam en NTR Schooltv.

Koop tickets

1 series

 • Serie: ARTclips

  De ARTclips zijn korte video’s over kunst speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van het VMBO. In elke ARTclip staat een vraag van jongeren over kunst centraal.