Arnold Newman - Masterclass

00:03:15 Gemeentemuseum Den Haag
Kijk mee naar het oeuvre van een van de meest invloedrijke portretfotografen van de 20ste eeuw, bekend van zijn zwart-witfoto’s van beroemdheden als Mondriaan, Marilyn Monroe, Picasso en John F. Kennedy.
Arnold Newman

De Amerikaan Arnold Newman (1918-2006) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke portretfotografen van de 20ste eeuw.

Meer over de kunstenaar

Marilyn Monroe, Igor Stravinsky, Pablo Picasso en John F. Kennedy: het is slechts een greep uit de lange lijst van beroemdheden die voor de camera van de Amerikaan Arnold Newman (1918-2006) hebben gestaan.

Newman wordt beschouwd als de pionier van het zogenaamde 'omgevingsportret'. Gewoon een portret maken was in zijn ogen niet voldoende: juist iemands persoonlijke omgeving onthult ook het leven en karakter van de afgebeelde persoon.

Het is overigens niet zijn streven om louter bekende mensen te fotograferen, hij wil boven alles foto’s maken die een verhaal vertellen, die prikkelen en de toeschouwer intrigeren ongeacht de persoon die erop staat. Newman verwerft niet alleen naam met zijn portretfoto’s, maar ook met stillevens en abstracte werken.

Het Fotomuseum Den Haag toont aan de hand van 150 oorspronkelijke drukken (vintages) uit de Verenigde Staten een groots overzicht van Newmans werk, het eerste sinds zijn dood in 2006. De tentoonstelling Arnold Newman - Masterclass omvat zijn meest beroemde portretten en ook in vergetelheid geraakte stillevens, architectuurstudies en vroege straatfotografie.

Arnold Newman (1918-2006) - Masterclass
13 oktober 2012 tot 13 januari 2013
Fotomuseum Den Haag

Video credits

  • Concept, regie en licht: Studio Gerrit Schreurs
  • Camera & montage: Maurits Veldhuijzen van Zanten
  • Geluid: Reinout Weebers
  • Geluidsontwerp: Sander Houtman
  • Vertaling: Annie Goodner
Koop tickets