Architectuur in La notte

00:23:17 EYE Filmmuseum
De filmvernieuwer Michelangelo Antonioni zette architectuur in om een bedrieglijk beeld te vormen van zijn personages in de film La Notte. Lezing door kunsthistoricus Steven Jacobs.
Michelangelo Antonioni

De Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni groeide met zijn beroemde trilogie L’avventura, La notte en L’eclisse uit tot een van de meest vernieuwende regisseurs van de 20ste eeuw.

Meer over de kunstenaar

La notte vormt met L’avventura en L’eclisse de ‘liefdestrilogie’ waarmee Michelangelo Antonioni begin jaren zestig naam maakte als filmvernieuwer. Kunsthistoricus Steven Jacobs verzorgde een inleiding over de visualisering van architectuur in het werk van Antonioni, waarbij onder meer La notte aan bod komt.

In La notte blijkt het zo aantrekkelijk vormgegeven leven van de Milanese elite – men bewoont glanzend moderne flats, kleedt zich in maat- en mantelpak en verplaatst zich per sportauto over de nieuwe ringwegen – bedrieglijk; achter de façade van goede smaak, rinkelende ijsblokjes in de Campari en beleefd-beschaafde gesprekjes schuilt de verveling.

Vertoning in het kader van EYEs tentoonstelling Michelangelo Antonioni – Il maestro del cinema moderno , onderdeel van het EYE on Art-programma (12 september 2-15 t/m 17 januari 2016).

Video credits

  • Documentatie door Rongwrong
Koop tickets