Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl

00:04:33
In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van De Stijl. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten.


In deze video vertellen conservatoren Hetty Berens (Het Nieuwe Instituut) en Hans Janssen (Gemeentemuseum Den Haag) over de samenwerking en de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl’. 

De architectuur en interieurs van De Stijl zijn wereldberoemd. Nederlandse architecten en vormgevers als Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg, Cornelis van Eesteren en J.J.P. Oud hebben de weg vrijgemaakt voor generaties vernieuwers na hen. Over de wortels van De Stijl is minder bekend.

In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut van 10 juni tot 17 september 2017 een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van deze invloedrijke kunstbeweging. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten: dat wat eenduidig of simpel oogt, is dubbelzinnig en complex. En wat nieuw lijkt, blijkt soms al langer te bestaan.

Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl
10 juni t/m 17 september 2017

Video credits

Camera & montage: Marit Geluk

Architectuur en interieur. Het verlangen naar stijl is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting en is onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design.

Koop tickets
Meer info

1 series

  • 100 jaar De Stijl

    Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.