Anton Heyboer - Het goede moment

00:15:54 3434 Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum Den Haag blikt terug op het oeuvre en leven van Anton Heyboer.

Op zijn erf, in zijn zijn zelfgebouwde woning, te midden van zijn vijf vrouwen, zet een wit geschminkte man met driftige gebaren in zo'n drie minuten een danseres op papier, twerijl André van Duin en de camera van Van Duins sketch-serie Thuis bij... toekijken. Zo kent Nederland Anton Heyboer (Sabang, Indonesië, 1924 - Den Ilp, 2005).

"Klaar! Gaat in de winkel, gelijk. [...] Honderdvijftig gulden."

Wat men doorgaans niet weet is dat Heyboer in de jaren 60 en 70 een gevierd kunstenaar was wiens werk werd aangekocht door het MoMa in New York, getoond op de Documenta in Kassel en met grote tentoonstellingen werd geëerd in het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam. 

In 1975 was zijn werk zelfs samen te zien met David Hockney en Lucian Freud in LACMA in Los Angeles. Hier werd hij gepresenteerd als een van de belangrijkste Europese schilders van dat moment. 

Over de tentoonstelling

Na 40 jaar brengt het Gemeentemuseum Den Haag opnieuw de internationale kwaliteit van het oeuvre van Anton Heyboer voor het voetlicht. De tentoonstelling Anton Heyboer - Het Goede moment toont de ontwikkeling van zijn oeuvre met nadruk op de periode 1956-1977, maar belicht ook het 'systeem' waarmee de kunstenaar een manier vond om het leven voor zichzelf dragelijk te maken. Zo wordt duidelijk hoe het leven en werk van Heyboer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

De tentoonstelling Anton Heyboer - Het Goede moment is te zien van 26 augustus t/m 4 februari 2018 in Gemeentemuseum Den Haag.

Met dank aan

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met V.O.F. Heyboer Malomajo, coutesy Willem Baars Projects en de Anton Heyboer Stichting. 

Met speciale dank aan Maria, Lotti, Marike en Joke Heyboer en Hans Locher. Het Gemeentemuseum dankt de volgende bruikleengevers en de particuliere bruikleengevers uit binnen- en buitenland die anoniem wensen te blijven. 

Willem Baars Projects - Heyboer-archief Leop Duppen- Galerie Magnus P. Gerdsen, Hamburg - O. van Herpen - Anton Heyboer Stichting - V.O.F. Heyboer Malomajo - Twincollectie Willy en Trees van Kleef, Zeist - Erven Lizzy S. May - Collectie Meeuwissen, Oirschot - Collectie 'moetjehoren' - Museum Jan van der Togt, Amstelveen. 

Video credits

Zang, stem en harmonium: Anton Heyboer

Regie: Gerrit Schreurs

Camera, montage en sound design: Maurits Veldhuijzen van Zanten

Geluid: Wouter Tjaden

Beeldredactie: Vivien Entius (Gemeentemuseum Den Haag)

Koop tickets