Alice Neel - Schilder van de ziel

00:06:40 Gemeentemuseum Den Haag
De Amerikaanse kunstenaar Alice Neel (1900-1984) is vooral een schilder van portretten of zoals ze het zelf noemde een ‘verzamelaar van zielen’.
Alice Neel

De expressieve portretten van de Amerikaanse kunstenaar Alice Neel (1900-1984) tonen niet alleen de geportretteerden maar zijn ook een afspiegeling van haarzelf en het tumultueuze leven dat zij leidde.

Meer over de kunstenaar

Ze schilderde de mensen in haar omgeving; van haar kinderen en minnaars tot MoMA curator Frank O’Hara, collega kunstenaars en flamboyante persoonlijkheden die zich in de kring van Andy WarholsFactory begaven. Met haar schilderstijl legde ze niet alleen het uiterlijk van de geportretteerde vast, maar ook diens stemming, onzekerheid of ijdelheid.

“I have this overweening interest in humanity. Even if I’m not working I’m still analysing people.” – Alice Neel. 

Neel wordt inmiddels door kenners gezien als een van de meest belangrijke portretschilders van de twintigste eeuw en is een inspiratiebron voor hedendaagse kunstenaars als Marlene Dumas, Rinus Van de Velde en Elizabeth Peyton. Desondanks is zij in ons land nog nauwelijks bekend. Het Gemeentemuseum brengt hier met dit eerste grote overzicht in Nederland graag verandering in.

Alice Neel - Schilder van de ziel 
5 november 2016 t/m 12 februari 2017
Gemeentemuseum Den Haag

Video credits

  • Film: Mr. Frank in opdracht van Gemeentemuseum Den Haag
  • Met speciale dank aan Marlene Dumas, Rinus Van de Velde, Jeremy Lewison, The Estate of Alice Neel, en alle bruikleengevers.
Koop tickets