Achter het ontwerp van Mae Engelgeer

00:08:03 247 Museum de Lakenhal
Mae Engelgeer legt uit hoe de stalenboeken in het museumarchief van de Lakenhal haar inspireerden voor haar ontwerp van Nieuw Leids Laken #2.
Mae Engelgeer

Mae Engelgeer is een Nederlandse textiel ontwerper.

Meer over de kunstenaar

Ontwerper Mae Engelgeer is de winnaar van de open call voor Nieuw Leids Laken #2. Met deze ontwerpserie blaast Museum De Lakenhal een oud en typisch Leids ambacht nieuw leven in. Jaarlijks wordt een ontwerper gevraagd om een nieuwe wollen stof te maken, op basis van de historische Leidse lakens. 

Mae Engelgeer legt uit hoe de stalenboeken in het museumarchief haar inspireerden voor haar ontwerp ‘Archive as fabric | fabric as archive’. De stof is nog t/m januari 2016 in het museum te zien en zal de komende jaren in productie worden genomen. Vanaf 2018 worden alle stoffen uit de serie verkocht in de compleet vernieuwde museumwinkel. 

Conservator Nicole Roepers: ‘Mae Engelgeer wist als geen ander zeven eeuwen geschiedenis van Leids Laken te combineren met de frisse blik van Dutch Design.’ 

Mae Engelgeer (1982) studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en het Sandberg Instituut. Met haar sterke en verfijnde grafische handschrift heeft zij in korte tijd een breed en internationaal publiek aan zich weten te binden. Zo zal Studio Mae Engelgeer in april 2016 weer vertegenwoordigd zijn op de prestigieuze Salone del Mobile in Milaan en nam zij in oktober 2015 deel aan de Design Week in Tokyo.

Bekijk ook de video over het eerste Nieuw Leids Laken in de video uit de serie 'Makers' over textiel met Christie van der Haak.

Video credits

  • Camera: Marit Geluk
  • Thanks to: TextielLAB & TextielMuseum, Tilburg, EElabels, Studio Mae Engelgeer, Thomas Eurlings, Remi Veldhoven
Meer info