Achter de schermen: Anselm Kiefer

00:16:33 Museum Boijmans Van Beuningen
Het schilderij 'Wohin wir uns wenden im Gewitter der Rosen, ist die Nacht mit Dornen erhellt' van Anselm Kiefer werd gerestaureerd.
Anselm Kiefer

Anselm Kiefer (Donaueschingen, 1945) is een vooraanstaand Duits kunstschilder en beeldhouwer. In zijn werk gebruikt hij naast verf ook materialen als stro, zand, glas, as, beton, roestig ijzer, klei, haar en lood. Zijn werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen en figuren, filosofie, en wetenschappelijke theorie├źn. Oorlog, vernietiging, verval en destructie zijn belangrijke thema's in zijn werk.

Meer over de kunstenaar

De restauratie is een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking. Het verzamelaarsechtpaar De Heus-Zomer heeft het schilderij getiteld 'Wohin wir uns wenden im Gewitter der Rosen, ist die Nacht mit Dornen erhellt' in langdurig bruikleen gegeven aan Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum zet zijn expertise in voor de restauratie en conservering van het machtige doek.

Anselm Kiefer schilderde het uit drie delen bestaande werk in 1998. In mei 2013 is het in samenwerking met restauratieatelier Redivivus van Gwendolyn Boevé-Jones gerestaureerd en vooral geconsolideerd. Kiefer gebruikt namelijk niet alleen verf, maar vermengde deze met zand, plaatste metaaldraden en prikkeldraad op het doek en verwerkte er zelfs gedroogde bloemen in. Zo ontstond een visueel rijk, zwaar en complex geheel, dat door de verschillende materialen tegelijkertijd heel kwetsbaar is. 

De restauratie vond plaats onder auspiciën van het museum en in goed overleg met de eigenaars, Henk en Victoria de Heus-Zomer. Het proces vond plaats achter gesloten deuren, maar wordt via deze video ontsloten voor het publiek.

Video credits

Met dank aan:

Henk en Victioria de Heus-Zomer,

Medewerkers restauratieatelier Redivivus,

Gwendolyn Perdue Boevé-Jones,

Noor Mertens,

Medewerkers Museum Boijmans Van Beuningen,

Judith van de Hulsbeek.

Direction: Charlotte van Regenmortel & Anouk Wouters

Camera & editing: Anouk Wouters

Koop tickets