A rolling stone gathers no moss – Kasper De Vos

De Brakke Grond
Kasper de Vos in de Brakke Grond

 

Kasper De Vos (1988) toont in zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling A rolling stone gathers no moss een bijzonder ontwikkeld sculpturaal oeuvre in Vlaams cultuurhuis de Brakke Grond. Zijn sculpturen stralen een prikkelende eigenheid uit: gebruikte restmaterialen verliezen hun traditionele functie en een nieuwe kleurrijke realiteit ontplooit zich.

Geïnspireerd door traditionele beeldhouwers zoals Brancusi en het werk van de dadaïsten creëert Kasper vanuit zijn atelier in Gent schijnbaar eenvoudige doch intellectueel complexe assemblages. Zijn sculpturen stralen een prikkelende eigenheid uit: ze nodigen je uit langer te kijken, verbanden te leggen en bestaande materiële conventies los te laten. Gebruikte restmaterialen verliezen hun traditionele functie en een nieuwe kleurrijke realiteit ontplooit zich.

Kasper combineert gevonden en nieuw materiaal. Hij transformeert vorm en functie. Objecten verkrijgen een nieuwe betekenis terwijl de kunstenaar de invloed van kleur, ritme en volume onderzoekt. De delicate positionering en gelaagdheid aan materialen suggereren een verbintenis die je uitnodigt verder te exploreren en zijn immer bewegende creaties elke keer opnieuw te ervaren.

Grote gebouwen, zoals kerken en monumenten vormen een belangrijk ideeëngoed voor Kasper. Een inspirationele houvast die naadloos overvloeit in een verlangen de fysieke werkelijkheid te verkleinen. Men herkent de monumentaliteit waarnaar gerefereerd wordt maar er is geen direct verband te vinden tussen bestaande gebouwen en de sculpturen. Zijn nieuwe werk toont enerzijds die contradictorische proporties, anderzijds benadrukken zijn creaties de waarachtigheid van het originele object.

De tentoonstelling A rolling stone gathers no moss is t/m zondag 3 juni 2018 te zien in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

Video credits

  • Camera: John Treffer
  • Regie & edit: Taatske Pieterson
  • Vormgeving: Vruchtvlees, Tim Peters
  • In opdracht van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, © 2018
  • Met dank aan Mondriaanfonds
  • Afbeelding: Kasper De Vos, Cerameat Lover, 2016, courtesy of the artist
Meer info