Schilderkunst

38 video's

Schilderkunst is misschien wel de meest bekende vorm in de kunst. Want wie kent er niet de Mona Lisa of de Nachtwacht? 

Lange tijd was schilderkunst voornamelijk religieus. Omdat in de Middeleeuwen heel veel mensen niet konden lezen, werd schilderkunst ingezet door de kerk om verhalen uit de Bijbel uit te beelden. Rond de vijftiende eeuw veranderde dit. Van strikt religieuze scènes begonnen schilders andere onderwerpen te schilderen en werd het ook steeds belangrijker hoe er geschilderd werd. Esthetiek nam de overhand. Zo werd schilderen echt een kunst. 

38 video's

 • Oogmerk - Anya Janssen

  Kijk mee in het atelier van Anya Janssen. Bekend van haar soft-focus geschilderde portretten neemt ze ons mee in haar manier van werken.

 • Oogmerk - Ad Gerritsen

  Kijk mee in het atelier van kunstenaar & graficus Ad Gerritsen.

 • Oogmerk - Dorian Hiethaar

  Kijk mee in het atelier van Dorian Hiethaar, kunstenares en bekend van haar werk het Lievelingsbos.

 • Oogmerk - Roland Schimmel

  Roland Schimmel schildert, maakt video-animaties en laat zich inspireren door van alles en nog wat. In deze video neemt hij je mee door zijn atelier.

 • Wilden - Nieuwe Wilden

  Het Groninger Museum & Museum de Fundatie slaan de handen ineen en openen een dubbelexpo over het Duits expressionisme.

 • Van Beers. Meester of oplichter?

  Van Beers is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse beau monde. Maar tijdens zijn leven was hij toch vooral een ambitieus en extravagant societyfiguur. Maar was hij een meester of een oplichter?

 • Telg uit een kunstenaars-familie

  Speciaal voor de expo 'Mono No Aware' legt Krabbé in een korte film uit hoe hij als telg van een bekende kunstenaarsfamilie functioneert.

 • Schilderijen en zo

  Kerry James Marshall, die al jaren in Chicago woont, wordt alom beschouwd als een van de grootste schilders van zijn generatie. Dit interview is gemaakt tijdens de opbouw van Marshalls solotentoonstelling Painting and other stuff in het M HKA, 2013.

Toon alle videos van Schilderkunst