Erfgoed

17 video's

Erfgoed is een breed begrip waaronder je alles kan scharen waarvan we vinden dat het bewaard moet worden voor toekomstige generaties. Veel musea hebben niet alleen collecties met kunst, maar ook met allerlei gebruiksvoorwerpen die van historisch, cultureel of maatschappelijk belang worden geacht. Koetsen, kleding, archeologische vondsten, meubels, keukengerei; eigenlijk alles wat je maar kan bedenken. 

In dit thema tonen we video's rond bijzonder cultureel erfgoed.

17 video's

 • De Werkplaats - Kleurgebruik

  De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. In deze video vertelt conservator Ingeborg de Roode meer over het kleurgebruik van Amsterdamse School ontwerpers.

 • De Werkplaats - Gereedschap

  In deze video vertelt Arnoud Carp, erfgenaam van Anton Kurvers, meer over het gereedschap van deze ontwerper.

 • De Werkplaats - Houtsnijwerk

  In deze video volgen we twee studenten die voor de Amsterdamse School tentoonstelling een aantal replica’s maakten van houtsnijwerk van meubelstukken uit de Amsterdamse School periode.

 • Dom Martin - Monnik wordt luxe edelsmid

  Religieuze schatten, luxueuze serviezen, art-deco-objecten en sixtiesdesign vertellen verhalen over de rijke geschiedenis van Leuven en Brabant.

 • Nederland Dineert

  Een bijzondere tentoonstelling over vier eeuwen tafelcultuur. Tijdens het eten word je verleid via de zintuigen, niet enkel via de smaakpapillen, maar ook visueel, door de presentatie op een mooi gedekte tafel.

 • René Lalique. Meester van de Franse Art Nouveau en Art Deco

  De exclusieve objecten van de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar René Lalique zijn het symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco.

 • Amsterdamse School & Het Stedelijk

  In deze video zie je hoe conservator Ingeborg samen met haar stagiaire Emma op bezoek gaat bij een verzamelaar van objecten van de Amsterdamse School.

 • De Gala-berline in Nederland

  Museum Van Loon toont voor het eerst de gala-berline koets van jonkheer Louis van Loon. In deze film wordt uitgelegd hoe een gala-berline geconstrueerd is en hoe deze nog steeds wordt gebruikt in ceremonies.

Toon alle videos van Erfgoed