Design

142 video's

Design is de kunst van het vormgeven. Van je vork en mes op tafel, tot de stoel waarop je zit; achter elk product dat je tegenkomt is een ontwerper met een concept en idee aan de slag gegaan. Ontwerpen is iets van alle tijden, toch is design pas sinds de komst van de industrialisatie gevestigd als een algemeen bekend concept. 

Onder design vatten we het werk van grafische, product- en industriële ontwerpers; iedereen die je leefomgeving beïnvloed met zijn of haar ideeën en een revolutie in de maatschappij of je interieur ontketent. Bedrijven zoals Philips en Hema bijvoorbeeld, maar ook individuele ontwerpers zoals Marcel Wanders, Wim Crouwel, Daan Roosegaarde of Ted Noten. 

Binnen deze categorie ontdek je meer over materialen, de wisselwerking tussen erfgoed en hedendaags design, de werkprocessen van ontwerpers of een blik in het atelier. In deze categorie overheerst de kunst van het ambacht, het onderzoek tussen mens en product, of creatieve visies op maatschappelijke vraagstukken binnen het ‘social design’. Kortom, je kunt je uren laten inspireren door de creatieve geesten die het huidige landschap beïnvloeden of beïnvloed hebben. 

142 video's

 • Dutch Profiles: Maarten Baas

  Maarten Baas is bekend van zijn Real Time klokken, onder andere op Schiphol en in het Rijksmuseum. Ontdek meer over zijn designs in deze video.

 • Wim Crouwel 2015/1968

  Korte documentaire over de denkbeelden van grafisch ontwerper Wim Crouwel gemaakt door Lex Reitsma ter gelegenheid van het verschijnen van de monografie 'Wim Crouwel. Modernist’ in december 2015.

 • Gispen in Huis Sonneveld

  Film over de restauratie en herstoffering van twee stalen buisfauteuils en een glazen salontafel van Gispen in Huis Sonneveld.

 • PLASTIC, Promises of a Home-made Future

  Wat is de invloed van plastic vandaag de dag op de maatschappij? Ontwerper Tal Erez onderzocht het.

 • Designing Scarcity

  Ontwerpen in tijden van schaarste. Een mooie uitdaging dachten deze ontwerpers...

 • New Material Award 2014

  De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst. Ontdek de ontwerpers van 2014.

 • Onderzoek naar de kleuren van Rembrandt

  Ontwerpers Maarten Kolk & Guus Kusters vertaalden de wereldberoemde kleuren van Rembrandt naar de 21ste eeuw in het project Rembrandtlab.

 • Joris Laarman - Makerchair

  In de serie Makerchairs van Joris Laarman verkent hij de mogelijkheden van verschillende technieken in combinatie met puur handwerk.

Toon alle videos van Design