What the Art?!

12 video's

Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum Amsterdam werken om de blik van het publiek en personeel te openen. Zij hebben een eigen kijk op kunst en denken mee over actualiteiten, programma’s en tentoonstellingen. Blikopeners maken hun leeftijdsgenoten enthousiast voor kunst en cultuur door het organiseren van hun eigen rondleidingen, workshops & evenementen in het museum. 

Blikopeners deden zelf redactie, regie en presentatie en brachten zo vol enthousiasme hedendaagse kunst onder de aandacht. Per keer is passend lesmateriaal ontwikkeld voor de beeldende vakken, waarin de kunstenaar de leerlingen zelf een opdracht geeft.

What The Art?! was van 24 augustus t/m 14 september 2013 te zien in Avro's Kunstuur.

Foto: Tomek Whitfield.

Meer informatie over de Blikopeners vind je op de website van het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

12 video's in de serie What the Art?!

 • What The Art?! – Raquel van Haver

  Leer de kunstenaar Raquel van Haver kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum, uitgekozen door Blikopener Ahmed. Aan het eind van de video geeft Raquel nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.

 • What The Art?! Brian Elstak

  Leer de kunstenaar Brian Elstak kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, uitgekozen door Blikopener Yara. Aan het eind van de video geeft Brian nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.

 • What The Art?! Bonne Reijn

  Leer de kunstenaar/designer Bonne Reijn kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum, uitgekozen door Blikopener Loulou. Aan het eind van de video geeft Bonne Reijn nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.

 • What the Art?! ZERO/Zoro

  Wanneer wordt bewegend materiaal een kunstwerk? De Blikopeners van het Stedelijk Museum zoeken het uit.

 • What the Art?! Tromarama

  Heb je wel eens een koffer in het café zien zitten of een geldbiljet horen zingen? In de wereld van Tromarama kan het allemaal.

 • What the Art?! Marlene Dumas

  In deze aflevering van What the Art?! bekijken Blikopeners Janne en Joe de tentoonstelling The Image As Burden van Marlene Dumas in het Stedelijk.

 • What the Art?! Roderick Hietbrink

  Wat gebeurt er als je een boom door een huis trekt? Blikopener Joe bekijkt met Bilal een werk van video-kunstenaar Roderick Hietbrink dat recent is aangekocht door het Stedelijk Museum.

 • What the Art?! Harmen Liemburg

  In deze aflevering gaan Blikopeners aan de slag met Harmen Liemburg en leren ze over grafische vormgeving en het maken van zeefdrukken.

 • What the Art?! Koos Breukel

  In deze aflevering bezochten Blikopeners de fotograaf Koos Breukel in zijn atelier. Hij verteld wat een goede foto een goede foto maakt.

 • What the Art?! Marcel Wanders

  Blikopeners Bilal en Helinda zijn benieuwd naar het werk van Marcel Wanders. Welk product was zijn doorbraak? Waarom is design vaak zo duur? Zij nemen een kijkje in Wanders' designwinkel Moooi en krijgen een persoonlijke rondleiding in zijn studio.

 • What the Art?! Joep van Lieshout

  Blikopeners Koen en Esha gaan langs in het bijzondere atelier van Joep van Lieshout om meer te weten te komen over zijn laatste serie werken.

 • What the Art?! Studio Moniker

  Een videoclip brengt Blikopeners Bilal en Margot bij de multimedia kunstenaars van Studio Moniker. Kun je het werk van Studio Moniker eigenlijk wel kunst noemen?