Wat de vakman?!

4 video's

Jij hebt dat vast ook wel eens. Je staat voor een kunstwerk en je denkt: “Dat kan ik ook!”. Maar is dat ook zo? In de ARTtube serie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen, hoe je kunstenaar wordt en hoe het is om kunstenaar te zijn. 

In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal. Marc Mulders bijvoorbeeld. Hij is vooral bekend van zijn schilderijen, maar maakt ook glas-in-lood ramen en glasobjecten. Ted Noten maakt "sieraadkunst". Mariska de Groot interactieve media-installaties met geluid en film; en Koen Taselaar enorme tekeningen met allerlei spannende details. Daar willen Samuel en Tygo, leerlingen van het Pascal Zuid in Zaandam, van alles over weten.
Samen met presentator Lisa Wade (bekend van o.a. Klokhuis) vragen ze op zaal in de musea de kunstenaars het hemd van zijn lijf. Na het museumbezoek gaan ze mee naar het atelier van de kunstenaars. Om echt te ontdekken hoe deze kunstenaars werken, gaan Samuel en Tygo zelf aan de slag en maken een werk in de stijl van de kunstenaar.

Benieuwd of deze uitdaging lukt? Kijk dan alle afleveringen via de links onderaan de pagina. Bekijk hier de trailer:

De vierdelige serie “Wat de vakman?!” en het bijbehorende lesmateriaal is ontwikkeld voor de onderbouw van het VMBO, en is vanaf schooljaar 2016/2017 te zien op ARTtube. 

Download ook het lesmateriaal bij de serie voor aanvullende lessen en hands-on opdrachten door de kunstenaars uit de serie.

 

“Wat de vakman?!” is mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaan Fonds.

De serie is geproduceerd door Mals Media in opdracht van ARTtube en in nauwe samenwerking met De Pont museum, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, EYE Filmmuseum, VMBO Pascal Zuid Zaandam, Grafisch Lyceum Rotterdam  en Thorbecke Voortgezet Onderwijs Rotterdam.
Lesmateriaal en docentenhandleiding: Pia Westgren, in opdracht van ARTtube. 

Foto Tygo, Samuel en Lisa bovenaan de pagina: Fred Ernst fotografie.

4 video's in de serie Wat de vakman?!

 • Wat de vakman?! Film

  In deze aflevering van 'Wat de vakman?!" bezoeken leerlingen Tygo en Samuel het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Samen met Lisa stappen ze in een installatie van kunstenaar Mariska de Groot.

 • Wat de vakman?! Glas

  In deze aflevering van 'Wat de vakman?!' onderzoeken leerlingen Samuel en Tygo hoe Marc Mulders zijn glaskunst maakt. Ze ontmoeten de kunstenaar in het De Pont museum in Tilburg.

 • Wat de vakman?! Grafisch

  In deze aflevering van 'Wat de vakman?!' krijgen leerlingen Samuel en Tygo antwoord op de vraag hoe Koen Taselaar zijn kunstwerken maakt en waarom hij kunstenaar is geworden. Ze bekijken zijn werk in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

 • Wat de vakman?! Design

  In deze aflevering van 'Wat de vakman?' maken leerlingen Tygo en Samuel kennis met ontwerper Ted Noten en ontdekken ze hoe hij sieraden maakt. Samen bezoeken ze het Stedelijk Museum en Ted's studio.