Oud Nieuws: Boijmans' Geschiedenis

7 video's

In het Gemeentearchief Rotterdam dook een bijzondere film uit de jaren 30 van de vorige eeuw op: hierin is de bouw van het museum steen voor steen gedocumenteerd. Dankzij Open Beelden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid kunnen we fragmenten uit Polygoon-journaals laten zien.

7 video's in de serie Oud Nieuws: Boijmans' Geschiedenis

 • Hedendaagse Spaanse kunst (1968)

  Museum Boijmans Van Beuningen organiseerde in 1968 een tentoonstelling van op dat moment belangrijke Spaanse kunstenaars, waarvan hier een registratie is te zien.

 • Kant tentoon- stelling in Rotterdam (1961)

  Museum Boijmans Van Beuningen bezit een grote collectie kant. Op dit filmpje uit het bioscoopjournaal is een registratie van een tentoonstelling te zien die het museum organiseerde in 1961.

 • Paul Delvaux (1973)

  Skeletten, naakten en treinstations zijn veel voorkomende motieven in het oeuvre van Paul Delvaux (1897-1994). Vanwege de vervreemdende voorstellingen in een realistische stijl wordt Delvaux geschaard onder het Belgisch surrealisme, een stempel waarbij hij zich overigens zelf niet prettig voelde.

 • De Tentoonstelling 'Schetsen van Jozef en Isaac Israëls'

  In 1961 organiseerde het Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling 'Schetsen van Jozef en Isaac Israëls', waarvan dit fragment uit het polygoonjournaal een beeld geeft.

 • Mike Redman: Van Project tot Object

  Bouwvakkers en muziek - daar heeft iedereen wel een idee bij. Des te verrassender is het om te zien dat Mike Redman de mannen die begin jaren dertig Museum Boijmans Van Beuningen tot stand brachten zelf muziek laat maken.

 • Opening tentoonstelling Kees van Dongen (1967)

  Bewegende beelden van kunstenaars uit de generatie van de schilder Kees van Dongen (1877-1968) zijn zeldzaam. Dit fragment uit het Polygoon Journaal bevat beelden van Van Dongen tijdens de opening van een tentoonstelling in 1937. Hij spreekt daarbij, zoals hij zelf zegt, met een whiskey-stem, door overmatig gebruik van Hollandse koffie.

 • Salvador Dalí tentoonstelling (1970)

  Tienduizenden belangstellenden trotseerden het barre weer in de wintermaanden van 1970 en wachtten in lange rijen om binnen te komen bij de eerste tentoonstelling in Nederland over de wereldberoemde surrealistische kunstenaar Salvador Dalí (1901-1989)