Onvergetelijk

4 video's

Onvergetelijk is in 2013 geïnitieerd door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum. Dankzij een landelijk implementatieproject zijn er inmiddels 12 musea verspreid door heel Nederland waar mensen met dementie en hun dierbaren voor een Onvergetelijk-rondleiding of –workshop terecht kunnen.

Tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, brengen de deelnemers de kunstwerken met elkaar tot leven.

Onvergetelijk bestaat uit interactieve rondleidingen en workshops voor mensen met dementie en hun dierbaren. Tijdens een begeleid bezoek bekijken de deelnemers een klein aantal objecten in het museum waarover zij met elkaar in gesprek gaan.

Kennis van de collectie is daarvoor geen vereiste: tijdens Onvergetelijk staat het genieten van kunst centraal. Door verhalen, herinneringen, associaties en ideeën te delen, brengen de deelnemers de kunstwerken met elkaar tot leven. De speciaal opgeleide rondleider helpt hen hierbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

4 video's in de serie Onvergetelijk

 • Onvergetelijk: De Methode

  Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Tijdens een interactieve rondleiding of workshop worden de objecten in het museum gebruikt als aanleiding om gesprekken met de deelnemers te voeren. De rondleider faciliteert en leidt het gesprek aan de hand van een vooraf bepaalde gespreksstructuur.

 • Onvergetelijk: het programma

  Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van museumobjecten. Dit draagt bij aan hun kwaliteit van leven.

 • Onvergetelijk: Omgaan met mensen met dementie

  Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Om een museumbezoek voor deze doelgroep zo prettig mogelijk te laten verlopen, is het essentieel om met een aantal zaken rekening te houden.

 • Onvergetelijk: Resultaten van het onderzoek

  Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door VUmc blijkt dat Onvergetelijk-rondleidingen en –workshops bijdragen aan de kwaliteit van leven van de deelnemers én aan de dementievriendelijke samenleving.