Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

5 video's

In de serie “Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw” duiken kunstkenners en kunstenaars als Carel Blotkamp, Sanneke Huisman en Zoro Feigl de archieven in en blikken ze in 5 afleveringen terug op een aantal iconische tentoonstellingen uit de vorige eeuw. Aan bod komen onder andere Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum (1961), de Mondriaan tentoonstelling in het Gemeentemuseum (1966) en Sonsbeek buiten de perken (1971). 

De tentoonstellingen zijn ‘iconisch’ in de zin dat hun titel meteen een bepaald beeld oproept, terwijl over de inhoud van de tentoonstelling relatief weinig bekend is. Waarom waren deze exposities indertijd spraakmakend en hoezo zijn ze bepalend geweest voor de toekomstige ontwikkelingen in de kunst? Over deze vragen laten kunstkenners en kunstenaars Carel Blotkamp, Aukje Dekker, K. Schippers, Sanneke Huisman, Jan Bor, Zoro Feigl, Saskia Bos en Lily van Ginneken zich uit.

Bekijk hier de trailer:

Het spraakmakende karakter van de tentoonstellingen bracht aandacht mee in alle mediavormen: naast kunstvakbladen deden ook dagbladen, radio en televisie verslag van de tentoonstellingen.

Interactieve videospeler

Om dat mooie archiefmateriaal op een nieuwe manier te kunnen ontsluiten en bijeen te brengen ontwikkelde ARTtube een interactieve videospeler, in samenwerking met partners het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Videodock en DOOR, het cultuurlabel van IN10.
Met deze innovatieve videospeler kunnen video’s verrijkt worden met bronnen, data en audiovisueel (archief)materiaal, in de vorm van een ‘tijdlijn’ onder de video. Zo biedt deze nieuwe player een schat aan verdiepingsmogelijkheden en kan de bezoeker naar hartelust verder in het archiefmateriaal duiken.

Maker Els Hoek over de serie:
"Aan de serie ligt uitgebreide research ten grondslag. Met een groslijst van mogelijke 'iconische tentoonstellingen' zijn filmmaker Rosa Boesten en ik het beeldarchief van het Instituut van Beeld en Geluid ingedoken. De bestaande footage hebben we hergebruikt in een nieuw verhaal.

De verrijkte omgeving biedt de kans meer en langere fragmenten uit het archief te zien en meer precieze kennis te vergaren. De tentoonstellingen die aan de orde komen zijn culturele mijlpalen. Ze hebben de blik van degenen die ze toen bezochten voorgoed veranderd en zijn mede bepalend geweest voor de manier waarop we nu naar kunst kijken en over kunst denken.”

ICONISCHE TENTOONSTELLINGEN

De tentoonstellingen die aan de orde komen zijn:
Mondriaan, Gemeentemuseum Den Haag, 1966
Dalí, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, 1970-1971
Bewogen Beweging, Stedelijk Museum Amsterdam, 1961 
Dylaby, Stedelijk Museum Amsterdam, 1962 
De experimentele groep, Stedelijk Museum Amsterdam, 1949
Minimal Art, Gemeentemuseum Den Haag, 1968
Sonsbeek buiten de perken, Park Sonsbeek Arnhem en diverse plaatsen in Nederland, 1971
Het lumineuze beeld, Stedelijk Museum Amsterdam, 1984
Talking Back To The Media, diverse locaties Amsterdam, 1985

De serie Iconische Tentoonstellingen en de interactieve videospeler zijn mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21 en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

5 video's in de serie Iconische tentoon-stellingen van de 20e eeuw

 • HET LUMINEUZE BEELD – TALKING BACK TO THE MEDIA: de nieuwe media expositie

  Deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ geeft inzicht in de achtergronden van en ontwikkelingen in de videokunst en de nieuwe mediatentoonstellingen "Het lumineuze beeld" (1984) en "Talking Back To The Media" (1985).

 • Sonsbeek ’71 Buiten de perken: expositie in de openbare ruimte

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ leggen critica Lily van Ginneken, kunsthistoricus Carel Blotkamp en tentoonstellingsmaker Saskia Bos uit wat Sonsbeek buiten de perken bedoelde en allemaal omvatte.

 • COBRA – MINIMAL ART: introductie van een nieuwe stroming

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunstenaar Aukje Dekker aan de hand van archiefbeelden van de tentoonstellingen "De experimentele groep" (1949) en "Minimal Art" (1968) uit wat de kracht was van COBRA en minimal art.

 • Bewogen Beweging – DYLABY: het experiment centraal

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ zoomen we in op de experimentele tentoonstelling. Wat was er daadwerkelijk te zien in Bewogen Beweging in 1961? En in welke zin onderscheidde Dylaby in 1962 zich van traditionele tentoonstellingen?

 • MONDRIAAN – DALÍ: de mono-grafische expositie

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunsthistoricus Carel Blotkamp uit dat Mondriaans ontwikkeling niet zo logisch en vanzelfsprekend was als gewoonlijk wordt voorgesteld. In deze aflevering komen Mondriaan tentoonstelling uit 1966 en de Dalí tentoonstelling uit 1970 aan bod.