Gek van surrealisme

11 video's

Gek van surrealisme laat ruim driehonderd topstukken, zeldzame boeken en archivalia van Dalí, Ernst, Magritte, Miró en andere bekende surrealisten zien. Deze zijn afkomstig uit de voormalige privécollecties van Roland Penrose, Edward James en Gabrielle Keiller en worden aangevuld met werken uit de verzameling van het echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch die nog volop in ontwikkeling is.

Gek van surrealisme laat niet alleen de passie en persoonlijke drijfveren zien van vier Europese verzamelaars op het gebied van de surrealistische kunst, maar toont ook de ‘gekte’, het irrationele en ‘het wonderbaarlijke’ waar de surrealisten in hun werk naar op zoek zijn.

Bekijk hier een korte impressie van de opbouw van de tentoonstelling:

 

 

Met dank aan

‘Gek van surrealisme’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de hoofdsponsor KPN en BankGiro Loterij, Fonds 21, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede dankzij het Breeman Talle Fonds), Stichting Zabawas, Stichting Bevordering van Volkskracht, K.F. Hein Fonds, Erasmusstichting, Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot, Boijmans Business Club, Rotterdam Partners, Uitburo en Gemeente Rotterdam. 

De tentoonstelling is tevens mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Minister van Financiën een indemniteitsgarantie toegekend.

Tentoonstelling

Gek van surrealisme. Dalí • Ernst • Magritte • Miró
11.02 - 28.05.2017 Museum Boijmans Van Beuningen.

11 video's in de serie Gek van surrealisme

 • Symposium ‘Gek van surrealisme’: Francisca Cruz

  In deze video geeft Francisca Cruz, curator van de Ulla and Heiner Pietzsch collection een presentatie over de surrealistische schilderijen die zijn verzameld door de Pietzsch'es .

 • Symposium ‘Gek van surrealisme’: Claire Walsh

  In deze video geeft Claire Walsh, curator assistent bij de Scottish National Gallery of Modern Art een presentatie over de collectie van Gabrielle Keiller.

 • Symposium ‘Gek van surrealisme’: Dawn Ades

  In deze video geeft Dawn Ades, Professor Emeritus aan de Universiteit van Essex een presentatie over de collectie van Edward James.

 • Symposium ‘Gek van surrealisme’: Antony Penrose

  In deze video geeft Antony Penrose, directeur van het Lee Miller archief en de Penrose Collectie een persoonlijke presentatie over de surrealistische wereld van Lee Miller en Roland Penrose.

 • Symposium ‘Gek van surrealisme’: Introductie door Saskia van Kampen-Prein

  In deze video opent Katinka Duffhuis het symposium en curator van moderne en hedendaagse kunst, Saskia van Kampen-Prein geeft een introductie over de tentoonstelling.

 • Gek van surrealisme

  Introductiefilm bij de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.

 • Gek van surrealisme: verzamelaar Gabrielle Keiller

  In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over verzamelaar Gabrielle Keiller.

 • Gek van surrealisme: verzamelaars Ulla en Heiner Pietzsch

  In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over het verzamelaars-echtpaar Ulla en Heiner Pietzsch.

 • Gek van surrealisme: verzamelaar Roland Penrose

  In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over verzamelaar Roland Penrose.

 • Gek van surrealisme: verzamelaar Edward James

  In het voorjaar van 2017 staat Museum Boijmans Van Beuningen volledig in het teken van het surrealisme. De ruim 300 werken in de expositie zijn afkomstig uit vier voortreffelijke privécollecties, die voor het eerst zijn samengebracht. Bekijk hier een portret over verzamelaar Edward James.

 • Topstuk van Dalí op reis

  Landschap met touwtje springend meisje van Salvador Dalí gaat op reis! Bekijk hier hoe dat ging.