DNA van Nederland

4 video's

In de tentoonstelling DNA van Nederland (14 oktober 2017 t/m 18 februari 2018, Museum Prinsenhof Delft) stonden vaderlandse relieken centraal, oftewel: objecten die bewaard of gekoesterd worden omdat ze in verband staan met een belangrijk figuur uit de Nederlandse geschiedenis. Dat kan gaan om bijvoorbeeld menselijk materiaal of voorwerpen die zijn gebruikt door historische personen. Waarom bewaarde men dit soort relieken? Welke nationale relieken zijn er uit de recente geschiedenis? En hoe zijn ze eigenlijk verbonden met de geschiedenis én identiteit van Nederland?

We vroegen verschillende BN’ers om een object uit te kiezen dat hen aansprak of iets deed.

4 video's in de serie DNA van Nederland

 • Arthur Japin en de bierpul van Aquasi Boachi

  Schrijver Arthur Japin krijgt in de tentoonstelling DNA van Nederland onverwacht de bierpul in handen die ooit toebehoorde aan de hoofdpersoon van zijn roman De zwarte met het witte hart (1997), Aquasi Boachi.

 • Hans Goedkoop en het DNA van Nederland

  TV-presentator en historicus Hans Goedkoop heet je welkom in de tentoonstelling DNA van Nederland in Museum Prinsenhof Delft. Hij bekijkt de kogelgaten die nog altijd getuigen van de moord op Willem van Oranje, maar ook de boekenkist waarmee Hugo de Groot uit Slot Loevestein ontsnapte.

 • Rachel Rosier en de stoel van Arminius

  TV-presentatrice en programmamaker (EO) Rachel Rosier vertelt in de tentoonstelling DNA van Nederland wie Arminius is en wat hij voor haar betekent. Ook neemt zij plaats op zijn stoel uit 1600.

 • Priester Antoine Bodar en de zilveren beker van Musius

  Priester en schrijver Antoine Bodar vertelt in de tentoonstelling DNA van Nederland wat het voor hem betekent om een zilveren beker uit 1565 vast te houden die toebehoorde aan Musius, de rector van het Agathaklooster. Dit Delftse klooster was in het huidige museumgebouw gevestigd vóór dit het Prinsenhof werd.