BoijmansTV

25 video's

In Boijmans TV vormt het museumgebouw een afwisselend decor voor telkens drie hoofdrolspelers: een topwerk uit de collectie, een spraakmakende kunstenaar die in het Boijmans exposeert en een museumbezoeker die zich hier in een andere wereld waant. Bekijk hier seizoen 1 en 2. 

Achtergrond van de serie

Museum Boijmans Van Beuningen maakte in 2010 een eerste eigen televisieserie. De serie werd wekelijks uitgezonden op de regionale televisiezender RTV Rijnmond. 

Boijmans TV is een initiatief van Museum Boijmans van Beuningen. Het format is gebaseerd op een idee van Wilfried de Jong en uitgewerkt in samenspraak met RTV Rijnmond, Popov film en het RO theater. Boijmans TV wordt gemaakt door een team van creatieve geesten uit verschillende disciplines. De muziek is gecomponeerd door Mike Redman. Eindregisseur is Sander Burger, bekend van o.a. de speelfilm Hunting & Zn.

Dank aan

De serie is mogelijk gemaakt door het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, en met ondersteuning door het Mediafonds en het Rotterdam Mediafonds.

Boijmans TV 2010 is ook verkrijgbaar als een DVD-box in de webwinkel van Museum Boijmans Van Beuningen.

25 video's in de serie BoijmansTV

 • BoijmansTV - Making Of

  In deze 'making of' van de absurdistisch televisieserie BoijmansTV zien we hoe de aflevering wordt gefilmd, vertellen de makers over het verhaal en uiten ze hun gedachten over over het Collectiegebouw.

 • BoijmansTV: DePot

  In deze extra aflevering van Boijmans TV ontvangt rondleidster Bregje een groep helderzienden. Zij hebben signalen gekregen dat er al druk aan het nieuwe gebouw wordt gewerkt en gebruiken hun gaven om Bregje te informeren over de toekomst.

 • BoijmansTV: Gered van het vuur

  Aflevering 10 van Boijmans TV seizoen 2 staat in de ban van rook en vuur. Er hangt een scherpe brandlucht in het museum die blijkt te komen uit het gat van Cattelan. Arie ziet zich genoodzaakt af te dalen, maar hij heeft zijn blusapparaat gelukkig niet nodig.

 • BoijmansTV: Puntje puntje...

  In aflevering 9 van Boijmans TV seizoen 2 slaat Mandy met de vuist op tafel en gaat Arie spoorslags naar schilder Johan van Oord: hagelslag of koffiebonen? Maar zo eenvoudig ligt het niet.

 • BoijmansTV: Droom en realiteit

  De groep kleuters die in aflevering 8 van Boijmans TV seizoen 2 door rondleidster Bregje worden meegenomen op een ontdekkingsreis door het museum, hebben haar geleerde woorden in elk geval niet nodig.

 • BoijmansTV: De aard van het beestje

  Mandy toont in aflevering 7 van BoijmansTV seizoen 2 haar dierenhart. Het schaapje dat zij zorgvuldig verborgen hield achter haar balie, is verdwenen.

 • BoijmansTV: Wildgroei

  In aflevering 6 van Boijmans TV seizoen 2 neemt Bregje en groep jonge vaders met baby's in draagzakken mee door het museum. Ondertussen wordt ook het werk van Tanja Smeets bezocht.

 • BoijmansTV: Iets

  Iets. In de Middeleeuwen - zo legt Bregje in aflevering 5 van Boijmans TV seizoen 2 uit aan een Gregoriaans zangkoor - is de blik zelfs alleen maar gericht op God en het leven na de dood.

 • BoijmansTV: Ik zie ik zie wat jij niet ziet!

  De vierde aflevering van Boijmans TV seizoen 2 heet 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet!' Waarna iedereen natuurlijk dezelfde vraag stelt, namelijk: 'Wat zie je dan?'.

 • BoijmansTV: Bewegend beeld

  In aflevering 3 van Boijmans TV seizoen 2 waagt beeldhouwer Boris van Berkum het om de gewijde museumstilte te doorbreken en moet beveiliger Arie afdalen in het 'Gat van Cattelan'.

 • BoijmansTV: Orde en harmonie

  Rondleider Bregje probeert in aflevering 2 van BoijmansTV seizoen 2 het schilderij Compositie II van Mondriaan uit te leggen aan een groep die zichzelf visueel voortdurend verdubbelt.

 • BoijmansTV: Wat de gek ervoor geeft

  Wat bepaalt de waarde van kunst? In aflevering 1 van Boijmans TV seizoen 2 buigen economiestudenten zich samen met gids Bregje van der Laar over deze belangrijke vraag.

 • BoijmansTV: Zwaartekracht

  Het is eigenlijk een wonder dat je haar naar beneden valt en je voeten naar de grond willen als je loopt. Dat zegt Wim T. Schippers in de 13e aflevering van Boijmans TV tegen beveiliger Arie.

 • BoijmansTV: Aflevering zonder naam

  In aflevering 12 van Boijmans TV neemt gids Bregje een groep fans van de Zangeres Zonder Naam mee naar de afdeling toegepaste kunst en design.

 • BoijmansTV: Schaamte

  Het komt het niet vaak voor dat er naakte mensen door het museum lopen. In aflevering 11 van Boijmans TV ontvangt gids Bregje echter een groepje naturisten.

 • BoijmansTV: De toekomst van kunst

  In aflevering 10 van Boijmans TV gaan de overgebleven kunstenaars van dit Rotterdamse kunstenaarscollectief hun orgeltje - teder symbool voor een snel en luisterrijk verleden - met bijl, hakmes en kettingzaag te lijf.

 • BoijmansTV: Zwarte Piet

  In aflevering 9 van Boijmans TV maak je kennis met Jordi - skaterboy, een tikje pluizig én mateloos enthousiast - die zijn vader Marco meeneemt naar het museum.

 • BoijmansTV: Vergankelijkheid

  In aflevering 8 van Boijmans TV moet beveiliger Arie duidelijk wennen aan de make-up die Mandy, in haar nieuwe functie achter de ontvangstbalie, draagt. Of het misschien wat minder kan.

 • BoijmansTV: Natte voeten

  In aflevering 7 van Boijmans TV zit Mandy niet meer achter de schermen van de bewakingscamera's, maar bij de receptie - voor meer sociaal contact! - en weet gids Bregje haar groep van alles te vertellen over het museumgebouw.

 • BoijmansTV: Recycle

  In deze 6e aflevering van Boijmans TV wordt kunstenaar Joep van Lieshout door beveiliger Arie aan de tand gevoeld over zijn ideeën om de wereld te redden.

 • BoijmansTV: Aapjes kijken

  Beveiliger Arie vraagt de fotograaf Hans Wilschut, naar aanleiding van zijn tentoonstelling Perforated Perspective, hoe zijn foto's tot stand komen en wat hij toch zoekt in die verre, volgebouwde miljoenensteden.

 • BoijmansTV: Echt nep

  In aflevering 4 van BoijmansTV neemt Goochel Club Rotterdam een bezoek aan het museum. Wie wist trouwens dat Ab, van de technische dienst, ook goede trucs kent?

 • BoijmansTV: Verboden af te beelden

  In aflevering 3 van Boijmans TV vinden leerlingen van de Rotterdamse Paaldans Academie beeldend kunstenaar Ewoud van Rijn 'ondeugend', omdat hij in zijn verbeelding regelmatig een onderonsje heeft met de Muzen, de dochters van Venus.

 • BoijmansTV: Mooi lelijk

  Suppoost Arie ondervraagt Lily van der Stokker en wil weten of nu moeilijk of juist gemakkelijk is om een lelijke tekening te maken. Hij begrijpt er niets van dat ze lelijke tekeningen wilt maken.

 • BoijmansTV: Opening Night

  In de eerste aflevering van Boijmans TV bezoeken moslima's De Toren van Babel en zit er wel een hele bijzondere artiest in het gat onder Cattelan.