100 jaar De Stijl

11 video's

Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Mondriaan tot Putgootink: in de musea en op straat kun je niet om De Stijl heen. Op deze seriepagina vind je de video's bij tentoonstellingen die speciaal voor dit feestjaar zijn gemaakt, aangevuld met De Stijl-video's uit ons archief. 

Wat is De Stijl?

Wie aan De Stijl denkt, denkt aan primaire kleuren, eenvoud, horizontale en verticale lijnen, ritme en utopie. Iedereen kent Mondriaan en zijn beroemde schilderijen, maar niet altijd het gedachtengoed van De Stijl. Achter de bekende en geordende werkelijkheid gaat een wereld schuil vol intriges, passie, creatieve competitie en liefde.

Ontdek de verhalen achter De Stijl vanaf 10 juli op De Schatkamer van De Stijl: een website met vijf inhoudelijke verhalen en video’s, waarin we op onderzoek gaan naar de relatie tussen De Stijl en de ontwerpers en kunstenaars van nu. In korte beeldverhalen scroll je door de verschillende elementen van De Stijl: primaire kleuren, eenvoud, horizontaal/verticaal, ritme en utopie. 

Naast de beeldverhalen neemt designjournalist Jeroen Junte je in vijf video’s mee naar de ateliers van toonaangevende ontwerpers als Hansje van Halem, Piet Hein Eek, Studio RENS, Maarten Baas en Scholten & Baijings. Met deze ontwerpers blikt hij terug op de invloed van De Stijl op hun werk en gedachtegoed. 

De Stijl in het echt ontdekken?

Veel Nederlandse musea hebben iconische werken van De Stijl in de vaste collectie, maar ook op straat vind je de invloeden van De Stijl terug. Voor dit themajaar zijn er ook speciale exposities over De Stijl en zijn kunstenaars in de musea te vinden. Klik hier voor een overzicht

Foto bovenaan pagina: Gerrit Schreurs Fotografie

11 video's in de serie 100 jaar De Stijl

 • Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl

  In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van De Stijl. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten.

 • Huis de Lange - wonen in een kunstwerk

  In 1917 vraagt architect Jan Wils aan Theo van Doesburg een glas-in-loodraam te maken voor het trappenhuis van een particuliere woning in Alkmaar.

 • Arp: The Poetry of Forms

  Jean (Hans) Arp (1886-1966) is een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. Voor het eerst sinds de dood van Arp in 1966 is er nu een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk. Een unieke kans voor liefhebbers van kunst, natuur en poëzie.

 • MONDRIAAN – DALÍ: de mono-grafische expositie

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunsthistoricus Carel Blotkamp uit dat Mondriaans ontwikkeling niet zo logisch en vanzelfsprekend was als gewoonlijk wordt voorgesteld. In deze aflevering komen Mondriaan tentoonstelling uit 1966 en de Dalí tentoonstelling uit 1970 aan bod.

 • Stijloefening: De Stijl-postzegels naar ontwerp van PutGootink

  René Put en Brigitte Gootink vertellen over de ideevorming rond het ontwerp van de De Stijl postzegels, waarbij uitgegaan is van de zwart/wit beelden zoals die in 1917 in het tijdschrift De Stijl werden gepubliceerd.

 • Chris Beekman – de afvallige van De Stijl

  Leer de vergeten Stijl-kunstenaar Chris Beekman kennen, een van de meest politiek actieve kunstenaars verbonden aan deze beweging.

 • De terugkeer van Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III

  Na lange tijd was tijdens de overzichtstentoonstelling Barnett Newman het beroemde werk 'Who's afraid of Red Yellow and Blue III' te zien. Bart Rutten, hoofd collecties van het Stedelijk, vertelt meer over de oorsprong en achtergrond van het werk.

 • Gerrit Rietvelds rode stoeltje

  Alied Ottevanger, conservator Toegepaste Kunst en Vormgeving van het Centraal Museum, vertelt over het rode stoeltje van Gerrit Rietveld.

 • Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914

  Film ter gelegenheid van de jubilieumtentoonstelling Mondriaan en het kubisme - Parijs 1912-1914, die in 2014 te zien was in Gemeentemuseum Den Haag.

 • Vilmos Huszár: Mechanisch dansende figuur

  Reconstructie van Vilmos Huszár's Mechanisch dansende figuur uit 1922, kunstenaar van De Stijl.

 • Het werk van David Bade

  In de film zien we tekenaar David Bade aan het werk in zijn atelier, maar ook op locatie, waar hij met scholieren aan de slag gaat.