Over ARTtube: mission accomplished

ARTtube was jarenlang hét online videoplatform over kunst en design van toonaangevende musea en kunstinstellingen uit Nederland en België. Ontstaan als project van Museum Boijmans Van Beuningen heeft het videoplatform meer dan 40 verschillende musea en kunstinstellingen aan zich te weten binden. Miljoenen kijkers zijn bereikt, weken aan videomateriaal is bekeken. Wij danken onze trouwe kijkers voor het enthousiasme en de nieuwsgierigheid naar onze musea. 

Mission accomplished
Musea hebben zich de afgelopen jaren sterk geprofessionaliseerd in het maken van educatieve videocontent. De nadruk vanuit communicatieafdelingen komt daarbij steeds meer op de eigen kanalen te liggen. Het ondersteunen van een platform buiten de eigen organisatie lijkt niet langer opportuun. De conclusie is dan ook duidelijk: ARTtube was een belangrijke aanjager voor het professionaliseren van video als educatieve overdrachtsvorm voor musea, maar als videoplatform is de rol van ARTtube uitgespeeld: mission accomplished! Het bestuur heeft besloten ARTtube als videoplatform af te ronden per 2019.

Doelstelling van de stichting is het ondersteunen en initiëren van collectieve museale educatieprojecten die afzonderlijke musea helpen om nieuwe doelgroepen aan te boren en het stimuleren en faciliteren van landelijke / internationale samenwerking tussen musea. Dat blijft zij ook na het afronden van ARTtube doen. Onder andere via de muziekcompetitie Art Rocks. Zie voor meer informatie www.artrocks.nl 

Geschiedenis & Missie
In opdracht van stichting ARTmatch heeft journalist Edo Dijksterhuis een artikel geschreven over de lessons learned van ons pioniersplatform. Dit artikel is te lezen via www.boekman.nl 

Je vond hier interviews met kunstenaars, videoportretten van inspirerende ontwerpers, kijkjes achter de schermen van een expositie, restauratie of het museumdepot en verdieping achter de museumcollecties door museumcuratoren of directeuren.

Daarnaast zorgden gastcuratoren, zoals Marian Cousijn, Nicole Ex en De Zendelingen voor bijzondere selecties en achtergronden bij de ARTtube-video’s via blogs. Alle video's op ARTtube voldoen aan het door de redactieraad opgesteld Redactieprotocol.

Jaaroverzichten

Benieuwd wat we in de afgelopen jaren allemaal hebben bereikt? Bekijk hier onze jaaroverzichten:

jaaroverzicht 2013
jaaroverzicht 2014
jaaroverzicht 2015
jaaroverzicht 2016
jaaroverzicht 2017

Mede mogelijk gemaakt door:

ARTtube wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Mondriaan Fonds, VSBfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie.