Primair Onderwijs

ARTtube biedt mooie video’s om te gebruiken in het kunst- en cultuuronderwijs. Voor docenten kunnen de video's bij actuele tentoonstellingen en collectiestukken een goede voorbereiding zijn op museumbezoek met de klas.

De video's binnen het thema primair onderwijs zijn heel geschikt om met kinderen te kijken in de les. Een laagdrempelige manier om uw leerlingen kennis te laten maken met kunst en het museum. Bekijk bijvoorbeeld de animaties met papegaai Paulo van Museum Boijmans Van Beuningen of de video's over Matisse en Roy Lichtenstein in de serie 'Between Kids and Art' van het Stedelijk Museum.

Op de hoogte blijven van de mogelijkheden van ARTtube in het onderwijs? Meld u dan hier aan voor de speciale onderwijsnieuwsbrief.

22 video's

 • Dit is Nicolaas Rockox

  Wat is het Rockoxhuis en wat ga ik er te zien krijgen? Deze video opent een boek over het leven van Nicolaas Rockox.

 • Zwaan zoekt een vriendje

  ‘Zwaan zoekt een vriendje’ is een prentenboek van het Kröller-Müller Museum. In deze animatie gaat ze op stap in de beeldentuin.

 • De parkiet, de zeemeermin en de slak

  Annemarie van Haeringen maakte een kinderboek ‘De Parkiet, de zeemeermin en de slak’ bij de tentoonstelling 'De oase van Matisse'. In deze video vertelt ze over de totstandkoming.

 • Kunstpraat met Paulo

  Papegaai Paulo woont in het museum, hij kent er goed de weg. Maar toch blijft hij telkens dingen tegenkomen die hem verbazen, hij leert er nieuwe woorden en ziet er dingen die hij nog niet kent: een kunstwerk in een gat in de vloer?

 • Kunstmaten met Paulo

  Papegaai Paulo woont in het museum, hij kent er goed de weg. Deze keer gaat hij op onderzoek uit naar vormen. Waar zijn de vierkanten verborgen, en is alles wat een vierkant lijkt wel een vierkant?

 • Paulo met Mondriaan

  Papegaai Paulo woont in het museum en gaat vaak op ontdekkingstocht. Deze keer maakt hij kennis met een schilderij van Mondriaan, vol kleuren, vormen en lijnen. Wat gebeurt er als er een lijn verplaatst wordt?

 • Tijd met Paulo

  Papegaai Paulo woont in het museum, hij kent er goed de weg. Deze keer gaat hij op onderzoek uit: waar komt dat tikkende geluid toch vandaan? Onderweg ziet hij allerlei kunstwerken die op een of andere manier te maken hebben met (het voortgaan van de) tijd.

 • Taallessen en het museum: De aanpak van Wolf Brinkman

  Kunstenaar Wolf Brinkman en leerkracht Petra Schoenmakers vertellen in deze video over hoe kunst kan bijdragen aan de taal- en rekenvaardigheden van leerlingen.

1 series

 • Boijmans Taal- en Reken programma

  Hoe kan kunstonderwijs de taal- en rekenvaardigheden van kinderen versterken? Het Boijmans taal- en rekenprogramma is een meerjarige samenwerking tussen het museum, kunstenaar Wolf Brinkman en twee basisscholen.