Nieuwe videoserie: Iconische Tentoon-stellingen van de 20e eeuw

Vanaf vandaag te zien op ARTtube: 'Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw'. In vijf afleveringen blikken kunstkenners, critici en kunstenaars terug op een aantal toonaangevende Nederlandse exposities uit de 20e eeuw. Bekijk hier de trailer:

Of begin gelijk met kijken 

De tentoonstellingen zijn ‘iconisch’, in de zin dat hun titel meteen een bepaald beeld oproept, terwijl over de inhoud van de tentoonstelling weinig bekend is. Waarom waren ze indertijd spraakmakend en hoezo zijn ze bepalend geweest voor de toekomstige ontwikkelingen in de kunst? Over deze vragen laten kenners zich in de serie uit.

Het spraakmakende karakter van de tentoonstellingen bracht aandacht mee in alle mediavormen: naast kunstvakbladen deden ook dagbladen, radio en televisie verslag van de tentoonstellingen.

Verrijkte omgeving

Deze serie geeft inkijk in een aantal tentoonstellingen in de 20ste eeuw, waarbij veel onbekend bron- en archiefmateriaal wordt getoond. Wie verder in de stof van de exposities en het archiefmateriaal wilt duiken kan doorklikken naar de verrijkte omgeving: samen met Beeld en Geluid, Videodock en DOOR/IN10 ontwikkelde ARTtube een interactieve videoplayer waarmee video's verrijkt kunnen worden met bronnen, data en audiovisueel (archief)materiaal in de vorm van een ‘tijdlijn’ onder de video. Zo biedt deze nieuwe player een schat aan verdiepingsmogelijkheden vanuit archiefmateriaal en andere bronnen.

Iconsische tentoonstellingen

De tentoonstellingen die aan de orde komen zijn:
Mondriaan, Gemeentemuseum Den Haag, 1966 
Dalí, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, 1970-1971
Bewogen Beweging, Stedelijk Museum Amsterdam, 1961 
Dylaby, Stedelijk Museum Amsterdam, 1962 
De experimentele groep, Stedelijk Museum Amsterdam, 1949
Minimal Art, Gemeentemuseum Den Haag, 1968 
Sonsbeek buiten de perken, Park Sonsbeek Arnhem en diverse plaatsen in Nederland, 1971
Het lumineuze beeld, Stedelijk Museum Amsterdam, 1984 
Talking Back To The Media, diverse locaties Amsterdam, 1985

Foto bovenaan pagina: 
Eric Koch / Anefo, Mondriaanmode uit Parijs, japonnen gemaakt door Yves St. Laurent, de modellen in Haagse Gemeente Museum, 12 januari 1966 - bron: Nationaal Archief