En de winnaar is… Katarina Zdjelar!

Op 9 februari is in TENT Rotterdam de winnaar van de Dolf Henkes Prijs bekend gemaakt. De stimuleringsprijs van 12.000 euro wordt elke twee jaar uitgereikt aan een toonaangevend kunstenaar wonend en/of werkend in Rotterdam. De winnaar van dit jaar is Katarina Zdjelar.

Katarina Zdjelar (Belgrado, 1979) werkt met video’s, geluidswerken, performances en boeken. Met het individu als startpunt weet ze maatschappelijke kwesties en veranderingen in de samenleving bloot te leggen. In haar werk worden persoonlijke verwachtingen en verlangens verbonden aan grotere maatschappelijke kwesties, zoals de voortdurende druk om te presteren in de huidige samenleving.

De jury, bestaande uit Alexander Ramselaar (kunstverzamelaar), Lidwien van de Ven (kunstenaar en winnaar Dolf Henkes Prijs 2014), David Bade (kunstenaar en medeoprichter Instituto Buena Bista op Curaçao), Noor Mertens (curator) en Niels Post (kunstenaar en medeoprichter Trendbeheer), was onder de indruk van Zdjelars oeuvre. Zelfs met thema’s als identiteit, autoriteit en gemeenschap blijft ze trouw aan haar principes. Keer op keer weet ze je met haar werken te raken.

Andere kanshebbers voor de prijs waren: Rory Pilgrim, Daan Botlek en Rana Hamadeh. Het werk van de finalisten en winnaar van de Dolf Henkes Prijs 2016 is nog tot en met 26 februari te zien in TENT Rotterdam. In deze video’s stelt TENT de kunstenaars vast aan je voor.