11 video's

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ontdek je hoe mensen rond de voormalige Zuiderzee eeuwenlang woonden en werkten. Je leert ze kennen via de voorwerpen die ze gebruikten, de kleding die ze droegen, de ambachten die ze beoefenden. Overal ervaar je de relatie met het water.

In het buitenmuseum zijn buurten aangelegd met originele historische huizen, waar de sfeer van de vroegere bewoners voelbaar is. Er worden ambachten gedemonstreerd die ooit een vast onderdeel waren van de visserijcultuur in de regio. De plaatsen rond de Zuiderzee en de dorpsgemeenschappen krijgen zo echt kleur.

In het fraaie binnenmuseum, tussen de dikke muren van een zeventiende-eeuwse VOC-pakhuis, wachten een authentieke houten botter, Urker ijsvlet, snik en Fries jagersbootje op het moment van uitvaren. In de andere zalen worden bezoekers verrast door wisselende tentoonstellingen. Deze belichten de Zuiderzeecultuur steeds anders, en vertalen die naar het hier en nu.

Vooruitstrevend is dat het Zuiderzeemuseum hedendaagse ontwerpers en kunstenaars opdracht geeft om nieuwe ontwerpen te maken die verband houden met het Zuiderzeeverleden. Zo voegt het museum actuele betekenis toe aan de oude verhalen. De Zuiderzeegeschiedenis blijkt tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie en kennis te zijn.

Zuiderzeemuseum
Wierdijk 12 - 22, Enkhuizen
E-mail: info@zuiderzeemuseum.nl
Telefoon: 0228 - 35 11 11

zuiderzeemuseum.nl 

11 video's

 • The Poor Man's Gold - Joost van Bleiswijk

  Kijk mee naar de ontstaansgeschiedenis van de schatkisten die ontwerper Joost van Bleiswijk voor het Zuiderzeemuseum maakte. Ze zijn geïnspireerd op het VOC-verleden van het museumgebouw en de plaats Enkhuizen.

 • Jubileum expo 10 Years of Thomas Eyck

  Sinds 2007 stimuleert de Nederlandse uitgever en distributeur Thomas Eyck getalenteerde ontwerpers om voor zijn t.e.-collectie actuele gebruiks- en kunstvoorwerpen te maken in samenwerking met ambachtelijke bedrijven. Met deze tentoonstelling geeft het museum een reflectie op de visie van Thomas Eyck.

 • Zuiderzee stoel - Richard Hutten

  Houten knopstoelen in kerken rond de Zuiderzee droegen vroeger de naam van invloedrijke kerkgangers. In dit filmpje krijgt de Zuiderzeestoel, een hedendaagse knopstoel ontworpen door Richard Hutten, zijn naam opgeschilderd.

 • Ambacht en design in het Zuiderzee museum - Michael Huyser

  Via opdrachten aan hedendaagse vormgevers en kunstenaars houdt het Zuiderzeemuseum het culturele erfgoed van het voormalige Zuiderzeegebied levend. Voormalig directeur Michael Huyser vertelt.

 • Zuiderzee Settings - Kiki van Eijk

  Ontdek hoe ontwerper Kiki van Eijk haar Zuiderzee Settings maakte. Historische interieurstukken in zowel het binnen- als buitenmuseum vertaalde zij naar een serie hedendaagse ‘stillevens’ vol verwijzingen naar vroeger.

 • The making of de Zuiderzee klok – Maarten Baas

  Ontwerper Maarten Baas maakte speciaal voor het museum de Zuiderzeeklok. De wijzers bestaan uit stukken wrakhout op het strand. Figuranten in gele oliejassen verplaatsen ze eigenhandig.

 • Jutters-kabinet – Kranen/Gille

  Ontwerpers Kranen/Gille werden geraakt door de schatten die zij aantroffen in het rekwisietendepot van het museum. Ze stellen hun vondsten tentoon in het Jutterskabinet, met als doel: het behouden en reconstrueren van de Zuiderzeegeschiedenis.

 • Revenge of the Pearl Necklace – Ted Noten

  Zuiderzeevissers hadden het niet zo op parels, omdat deze populair waren bij de adel. Sieradenontwerper Ted Noten verwijst hiernaar met zijn werk The Revenge of the Pearl Necklace.

Toon alle videos van Zuiderzeemuseum