113 video's

Het Stedelijk Museum, gebouwd in 1895, is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. Het Stedelijk Museum opende zijn deuren in 1895, aan de Paulus Potterstraat, nabij het Rijksmuseum in een gebouw van architect Adriaan Willem Weissman. In 2012 heropende het museum met een geheel nieuwe vleugel bedacht door architectenbureau Benthem Crouwel. De hoofdingang bevindt zich sindsdien op het Museumplein.

Op zoek naar verrassingen, onverwachte combinaties en nieuwe dwarsverbanden in moderne kunst en vormgeving? STEDELIJK BASE, de permanente opstelling, toont de ontwikkelingen in de kunst en design, vanaf 1880 tot nu, in bijna 700 hoogtepunten uit de collectie van het museum. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het museum dat vormgeving en beeldende kunst geïntegreerd worden getoond.

STEDELIJK BASE is hét perfecte instapmoment voor een kennismaking met moderne kunst en vormgeving. Tegelijkertijd daagt STEDELIJK BASE kunstliefhebbers uit de bekende topstukken van het Stedelijk in een nieuwe context te ontdekken. Kom kijken en (her)ontdek meesterwerken van Kazimir Malevich, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Nola Hatterman, Charley Toorop, Barnett Newman, Yves Klein, Roy Lichtenstein, Ed van der Elsken, Yayoi Kusama, Maarten Baas, Nan Goldin en Marlene Dumas naast vele anderen.

Stedelijk Museum
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
www.stedelijk.nl

113 video's

 • What The Art?! – Raquel van Haver

  Leer de kunstenaar Raquel van Haver kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum, uitgekozen door Blikopener Ahmed. Aan het eind van de video geeft Raquel nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.

 • What The Art?! Brian Elstak

  Leer de kunstenaar Brian Elstak kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, uitgekozen door Blikopener Yara. Aan het eind van de video geeft Brian nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.

 • Lily van der Stokker — Friendly Good

  Het Stedelijk Museum presenteert een overzicht van het oeuvre van Lily van der Stokker, met tekeningen en muurschilderingen van de late jaren tachtig tot nu.

 • What The Art?! Bonne Reijn

  Leer de kunstenaar/designer Bonne Reijn kennen aan de hand van drie kunstwerken in de vaste collectie van het Stedelijk Museum, uitgekozen door Blikopener Loulou. Aan het eind van de video geeft Bonne Reijn nog een opdracht waar je in de klas mee aan de slag kan.

 • Günther Förg: A Fragile Beauty

  Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert van 26 mei t/m 14 oktober 2018 een overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952–2013). A Fragile Beauty toont het oeuvre van een rebelse geest die kritisch en speels maar ook uiterst serieus en grondig de canon van de moderne kunst ter discussie stelde.

 • Studio Drift - Coded Nature

  Het Stedelijk Museum presenteert de eerste museale solotentoonstelling van het succesvolle Nederlandse duo Studio Drift.

 • FOREVER YOUNG?

  Fotografie legt vaak het verstrijken van de tijd, de veranderlijkheid en het ouder worden van mensen en dingen vast, maar foto’s zelf zijn ook bij uitstek vergankelijke objecten.

 • Ontdek de collectie in Stedelijk Base

  Op zoek naar verrassingen, onverwachte combinaties en nieuwe dwarsverbanden in moderne kunst en vormgeving? STEDELIJK BASE toont de ontwikkelingen in de kunst en design, vanaf 1880 tot nu, in bijna 700 hoogtepunten uit de collectie van het museum. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het museum dat vormgeving en beeldende kunst geïntegreerd worden getoond.

Toon alle videos van Stedelijk Museum Amsterdam

9 series

 • Amsterdamse School

  De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. Dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur zijn, is minder bekend.

 • We Live Art - Invloed van kunst

  In de serie ‘We Live Art’ zie je portretten van mensen die niet in het veld van de beeldende kunst werken, maar er wel sterk door worden beïnvloed. Een schrijver gaat op reis in de voetsporen van Matisse; een abt vertelt over zijn passie en spirituele ervaringen bij hedendaagse beeldende kunst.

 • Wat de vakman?!

  In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.

 • Serie: ARTclips

  De ARTclips zijn korte video’s over kunst speciaal ontwikkeld voor de bovenbouw van het VMBO. In elke ARTclip staat een vraag van jongeren over kunst centraal.

 • On The Move

  Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving. Nieuwe aanwinsten voor Amsterdam.

 • What the Art?!

  Onder professionele begeleiding van de AVRO maakten Blikopeners de televisieserie What The Art?! Elke aflevering bezochten Blikopeners een toonaangevende kunstenaar of vormgever in zijn of haar atelier.

 • From... With Love

  De serie From... With Love biedt je de mogelijkheid om een blik achter de schermen te werpen van heel wat musea.

 • 100 jaar De Stijl

  Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.

 • Onvergetelijk

  Een inspirerende, gezellige middag uit voor mensen met dementie en hun dierbaren: dat is Onvergetelijk. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek naar aanleiding van museumobjecten. Dit draagt bij aan hun kwaliteit van leven.