1 video's

De Sikkens Foundation

De Sikkens Foundation is een onafhankelijke culturele stichting die sociale, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen in de samenleving stimuleert waarbij kleur een specifieke rol speelt.

Sinds haar oprichting in 1959 volgt de Sikkens Foundation de internationale artistieke ontwikkelingen op het gebied van kleur op de voet. Het uitreiken van de Sikkens Prize en de organisatie van de Mondrian Lecture behoren tot de belangrijkste activiteiten van de Sikkens Foundation. Daarnaast heeft de Sikkens Foundation in de afgelopen 60 jaar diverse publicaties uitgebracht, verbonden aan de Mondrian Lecture of anderzijds gerelateerd aan het onderwerp kleur. Door middel van deze activiteiten tracht de stichting op artistiek en theoretisch gebied een substantiële bijdrage te leveren aan de discipline van kleur.

De Sikkens Foundation is een onafhankelijke stichting, ondersteund door AkzoNobel.

De Sikkens Prize

De Sikkens Prize is een van de oudste onafhankelijke kunstprijzen in Nederland en wordt om de paar jaar toegekend aan kunstenaars, vormgevers, architecten, instellingen of bedrijven die naar oordeel van de stichting belangrijk werk maken op het gebied van kleur(toepassing). eerste Sikkens Prize werd in 1960 uitgereikt aan Gerrit Rietveld en sindsdien volgden onder andere Le Corbusier (1963), Donald Judd (1993) en Bridget Riley (2013). De meest recente winnaar van de Sikkens Prize (2017) is de Nederlandse ontwerper Hella Jongerius.

De meerderheid van prijswinnaars zijn individuele kunstenaars en architecten die op het gebied van kleurtoepassing baanbrekend werk hebben verricht, maar de Sikkens Foundation beperkt zich echter niet tot beeldende kunst en architectuur maar ziet kleur, aangezien het een universeel verschijnsel betreft, in een zeer breed verband. Prijzen aan onder andere De hippies (1970), de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders (1979), de filmmaker Ettore Scola (1983) en de reinigingsdienst van de stad Parijs (1995) en de HEMA (2004) getuigen hiervan.

Sikkens Foundation
Postbus 24270
3007 DG Rotterdam

E-mail: info@sikkensprize.org

1 video's

  • Introducing Hella Jongerius

    Ontwerper Hella Jongerius ontving de Sikkens Prize in 2017 voor de centrale rol die kleur in haar werk speelt. In deze korte documentaire ontmoeten we Jongerius in haar studio in Berlijn, waar ze sinds 2009 werkt. Jongerius neemt ons mee door haar studio, deelt haar visie en geeft een kleurrijke kijk achter de schermen.

Toon alle videos van Sikkens Foundation