6 video's

Museum Van Loon is het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. Verschillende leden van de familie zaten in het bestuur van de stad. In het begin van de negentiende eeuw werd de familie in de adelstand verheven. Tot in de twintigste eeuw speelde de familie een belangrijke rol aan de Amsterdamse effectenbeurs.

In de zeventiende eeuw werd de stad Amsterdam uitgebreid met een nieuwe grachtengordel rond de oude binnenstad, waar de belangrijkste Amsterdamse kooplieden prachtige grachtenhuizen lieten bouwen. Het pand op de Keizersgracht werd in 1672 gebouwd in opdracht van een Vlaamse koopman. De eerste bewoner van het pand was de schilder Ferdinand Bol, de beroemde leerling van Rembrandt. Rond 1750 werd het gehele interieur verbouwd en verfraaid in Rococo stijl. In 1884 werd het huis gekocht als huwelijksgeschenk voor Jonkheer Willem Hendrik van Loon en zijn vrouw Thora Egidius.

In 1973 werd het huis voor het publiek opengesteld door Professor Jonkheer Maurits van Loon, laatste mannelijk telg van de familie. Sindsdien stelt de Stichting Van Loon zich ten doel het huis en de collectie te behouden voor toekomstige generaties én open te stellen.

Bezoekers kunnen niet alleen de rijk geornamenteerde vertrekken op de beletage bezichtigen, maar ook de slaapkamers, de keuken en de tuin met het koetshuis. De collectie bevat portretten, gesigneerd meubilair, zilver en porselein.

Museum Van Loon
Keizersgracht 672
1017 ET Amsterdam
www.museumvanloon.nl

6 video's

 • Ferdinand Bol: het huis, de collectie, de kunstenaar

  Kunsthistoricus Erna Kok vertelt over Ferdinand Bol: wat verzamelde hij en hoe kon een schilder zich een pand aan één van de duurste Amsterdamse grachten veroorloven?

 • Turkish Tulips: Gavin Turk

  Museum Van Loon heeft de Britse kunstenaar Gavin Turk uitgenodigd als curator van de expositie Turkish Tulips. In deze tentoonstelling onderzoekt hij de handelsroutes met het Ottomaanse Rijk aan de hand van de geschiedenis van de familie Van Loon.

 • WJSVTK#5 Van Loon

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Deze aflevering is Luuk met Tonko Grever, directeur van Museum Van Loon. Hij komt na sluitingstijd het liefst terug voor een heel bijzonder kistje.

 • De Gala-berline in Nederland

  Museum Van Loon toont voor het eerst de gala-berline koets van jonkheer Louis van Loon. In deze film wordt uitgelegd hoe een gala-berline geconstrueerd is en hoe deze nog steeds wordt gebruikt in ceremonies.

 • Foam in van Loon IV

  Museum van Loon & Foam slaan de handen ineen en presenteren Second Skin. Unieke fotografie in de traditionele omgeving van Van Loon.

 • Mode in Van Loon

  Ontdek het verhaal van Museum Van Loon en de Europese High Society mode uit de periode van circa 1850 tot heden.

Toon alle videos van Museum Van Loon

1 series

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.