11 video's

Museum Jan Cunen, Oss is gehuisvest in de fraaie neoclassicistische Villa Constance. In de sfeervolle zalen van de voormalige fabrikantenvilla zijn zowel negentiende-eeuwse als hedendaagse beeldende kunsttentoonstellingen te zien.

Het gebouw werd in 1888 ontworpen door architect W. Abels in opdracht van margarinefabrikant Arnold van den Bergh, die zijn woning naar zijn dochter Constance vernoemde. Het tentoonstellingsprogramma van Museum Jan Cunen is dynamisch en afwisselend, waardoor er bij ieder bezoek iets nieuws te ontdekken valt. Het museum bezit een prachtige collectie beeldende kunst, waaronder de grootste verzameling negentiende-eeuwse schilderkunst beneden de rivieren. In de intieme, rijk gedecoreerde zalen hangen eens per jaar topstukken van Andreas Schelfhout, Hendrik Willem Mesdag en George Hendrik Breitner.

Daarnaast toont het museum haar verrassende collectie moderne en hedendaagse kunst die uiteenloopt van moderne meesters als Pieter Engels, Jan Andriesse, Han Schuil en Marc Mulders tot een nieuwere generatie kunstenaars als Viviane Sassen, Iris Kensmil, Elspeth Diederix en Ronald Ophuis.

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
www.museumjancunen.nl

11 video's

 • WJSVTK #19 - Museum Jan Cunen

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In het nieuwe seizoen, nieuwe avondbezoeken. Deze aflevering bezoekt hij Museum Jan Cunen.

 • Van Armando tot Tajiri - Ontdekkingen van een verzamelaar

  In deze video ontmoet je Frans van Ooijen, een kunstverzamelaar. Hij vertelt over zijn eerste aangekochte werken en zijn band met verschillende kunstenaars.

 • Telg uit een kunstenaars-familie

  Speciaal voor de expo 'Mono No Aware' legt Krabbé in een korte film uit hoe hij als telg van een bekende kunstenaarsfamilie functioneert.

 • Het werk van Maartje Folkeringa

  Beeldhouwer Maartje Folkeringa wordt in haar atelier gefilmd, en tijdens de opbouw van haar tentoonstelling in Museum Jan Cunen.

 • Elspeth Diederix - Plastic bag

  Het moment dat het alledaagse zijn vertrouwdheid verliest en een andere betekenis krijgt – dat is wat Elspeth Diederix in haar foto’s wil vastleggen.

 • Het werk van Ronald Ophuis

  Ophuis schildert confronterende voorstellingen van lijden en geweld, waarmee hij 'het kwaad' een gezicht wil geven. De film biedt inzicht in Ophuis’ werkwijze.

 • Bezoek aan Unfolded

  In de film wordt een rondwandeling gemaakt door de tentoonstelling, en vertelt het duo Scheltens & Abbenes over hun werkwijze.

 • Henk Wildschut - Calais, december 2012

  N.a.v. de tentoonstelling in Museum Jan Cunen maakte Wildschut deze film over vluchtelingen en illegalen die de oversteek naar Dover maakten.

Toon alle videos van Museum Jan Cunen

2 series

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.

 • 100 jaar De Stijl

  Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.