11 video's

Turner, Canova, Van Gogh, Degas, Mondriaan, Marc, Archipenko, Picabia, Pechstein, Chagall, Marini, Picasso – in het Museum de Fundatie vind je vele grote namen. De eigen collectie is er één met absolute meesterwerken uit vier eeuwen kunst. Dirk Hannema (1895-1984), voormalig directeur van het Rotterdamse Museum Boymans bracht ze bijeen. Hij verzamelde internationale topkunst en zocht naar ‘al wat aesthetisch boeit’. Aan deze karaktervolle collectie koppelt de Fundatie een breed en aansprekend expositieprogramma, getoond op twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe en het in 2013 spectaculair uitgebreide museum in Zwolle.

De locatie in Zwolle onderging één van de mondiaal ongetwijfeld meest in het oog springende museumuitbreidingen van de afgelopen jaren. Het voormalige Paleis van Justitie in neoclassicistische stijl kreeg met ‘de Wolk’ een ellipsvormige opbouw, bekleed met 55.000 wit-blauwe tegeltjes. In ‘de Wolk’ bevinden zich twee nieuwe tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000m2 , een museumbar en een immens raam dat een fantastisch uitzicht geeft op de historische binnenstad van Hanzestad Zwolle.

Kasteel het Nijenhuis, het vroegere woonhuis van Hannema, is de tweede locatie van Museum de Fundatie en toont exposities en delen van de collectie in een heel andere setting. Het Nijenhuis is omgeven door een uitgestrekte beeldentuin die plaats biedt aan bijna 100 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Samen vormen beide locaties een geweldig decor voor een unieke collectie, waarin oude, moderne en hedendaagse kunst elkaar op fascinerende wijze aanvullen en versterken.

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle
www.museumdefundatie.nl

Kasteel het Nijenhuis
’t Nijenhuis 10
8131 RD Heino/Wijhe

11 video's

 • Meet the Artist: Ronald Westerhuis x ARTtube x Lowlands

  Van 17 t/m 19 augustus 2018 was ARTtube samen met zes partnermusea aanwezig op Lowlands. Tijdens de Meet the Artist programmering spreken festivalgangers met de kunstenaars achter de kunst op Lowlands. In deze video zie je museumdirecteur Ralph Keuning in gesprek met Ronald Westerhuis.

 • Jasper Krabbé – Japanese Paintings

  Jasper Krabbé draait in zijn recente serie Japanese Paintings de conventies van de schilderkunst letterlijk om. Voor zijn door Japanse motieven geïnspireerde serie gebruikt hij de doordruk van beeltenissen op de achterkant van onconventionele dragers als antiek linnen en gebruikt decordoek.

 • Zomer in Museum de Fundatie

  Film over de drie zomertentoonstellingen in Museum de Fundatie: Ronald A. Westerhuis – Size Does Matter, Jasper Krabbé – Japanese Paintings, Fritz Klemm – Schilderijen en werken op papier

 • Neo Rauch Dromos Schilderijen 1993-2017

  Neo Rauch is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Zijn werk onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. In Museum de Fundatie zijn 65 werken van Neo Rauch te zien.

 • Het najaar van De Fundatie

  Directeur Ralph Keuning neemt je mee langs de verhalen en hoogtepunten van de vier nieuwe tentoonstellingen in Museum de Fundatie.

 • De zomer van Museum de Fundatie

  Ralph Keuning neemt je mee langs de tentoonstellingen die deze zomer zijn te zien in Museum de Fundatie.

 • WJSVTK #10 De Fundatie

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. . In deze aflevering neemt Ralph Keuning - directeur van Museum de Fundatie in Zwolle, ons mee naar de roerige jaren '60.

 • Joseph Klibansky – Leap of Faith

  Joseph Klibansky geeft een toelichting op zijn werk bij zijn eerste Nederlandse solotentoonstelling in Museum de Fundatie.

Toon alle videos van Museum de Fundatie

2 series

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.

 • ARTtube x Lowlands 2018

  De kunstliefhebber op Lowlands was bij de ARTtube-dome aan het goede adres. Van dagelijkse artist talks, tot ARTtours over het Lowlands-terrein en van kunst kijken met je oren tot een quiz waarin je probeert te onderscheiden of iets Art, Troep of Allebei is. Dat en nog veel meer, want van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat, werden de bezoekers verrast met de beste kunst en design uit de museumcollecties.