16 video's

Architect Stéphane Beel ontwierp een indrukwekkend museumcomplex rondom een aantal riante historische panden. Met een verrassende programmatie van oude meesters en hedendaagse kunstenaars toont M Leuven zich als baanbreker. Ook aanstormend talent krijgt de ruimte een oeuvre te presenteren.

M biedt permanent onderdak aan de werken van een aantal gerenommeerde kunstenaars. Zo ontdek je de schilderijen en beelden van Vlaamse meesters als Rogier van der Weyden, Constantin Meunier en Quinten Massijs. Gegroeid uit een 18de-eeuws rariteitenkabinet op de zolder van het Leuvense stadhuis, telt de collectie van M ondertussen zo’n 52.000 stukken. De kunstproductie in Leuven en Brabant van de middeleeuwen tot de 19de eeuw is er het zwaartepunt van. Met een uitgebreid aanbod aan lezingen, gezinsactiviteiten, boekpresentaties, films, rondleidingen, studentennocturnes en meer is een bezoek aan M altijd een kunst.

M Leuven 
Leopold van der Kelenstraat 28 
3000 Leuven
www.mleuven.be

16 video's

 • Edgard Tytgat - Herinnering aan een geliefd venster

  De Brusselse kunstenaar Edgard Tytgat (1879-1957) was schilder, schrijver en graveur maar boven alles een fantastische verhalenverteller. M brengt hem opnieuw tot leven met meer dan 70 werken uit museale en privé-collecties.

 • WJSVTK #15 M. van Museum Leuven

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In het nieuwe seizoen, nieuwe avondbezoeken. Deze aflevering bezoekt hij M. van Museum Leuven.

 • Dirk Braeckman - Biënnale van Venetië

  Dirk Braeckmans fotografische beelden brengen verstilling in de reguliere beeldenstroom van vandaag.

 • Aurélien Froment – Dubbelverhalen

  Het werk van Aurélien Froment navigeert van het ene onderwerp naar het andere, telkens gebruik makend van een specifieke methodiek.

 • Yto Barrada

  In deze video is te zien hoe kunstenares Yto Barrada vertelt over haar tentoonstelling over fossielen, traditie en authenticiteit in Marokko.

 • Tracing the Future - Adrien Tirtiaux

  De installatie van Adrien Tirtiaux in het stadspark van Leuven doorbreekt letterlijk de grens van het publieke en het private. Zijn mensen bereid hun eigendom openbaar te maken voor het algemene goed?

 • Lieve Blancquaert - Ecce Homo

  Lijden is van alle tijden. Enkel de beeldvorming verandert. Fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert zoekt aansluiting bij de eeuwenoude traditie om het lijden te verbeelden.

 • From A to K

  Met foto's, films en installaties zoomt Aglaia Konrad in op bijzondere gebouwen en de transformatie van steden.

Toon alle videos van M van Museum Leuven

1 series

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.