13 video's

Het Nieuwe Instituut is het museum voor architectuur, design en e-cultuur. In het gebouw aan het Museumpark worden tentoonstellingen en debatten georganiseerd over verschillende ontwerpdisciplines zoals grafisch ontwerp, productontwerp, games, mode, (interieur)architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Daarnaast beheert het instituut een uitgebreid archief over werk en leven van Nederlandse architecten en stedenbouwers. Het instituut heeft drie belangrijke functies: presenteren, onderzoeken en bewaren. Daarbij wordt zowel naar het verleden als naar de toekomst gekeken.

Het nabijgelegen Huis Sonneveld is een van de best bewaard gebleven woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen. In het kader van een ‘designer-in-residence’ programma worden hedendaagse vormgevers uitgenodigd te reageren op het huis en het interieur met eigentijds design.

 

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam
www.hetnieuweinstituut.nl

Huis Sonneveld
Jongkindstraat 12
3015 CG Rotterdam
www.huissonneveld.nl

13 video's

 • WJSVTK #20 - Het Nieuwe Instituut

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In deze aflevering: Guus Beumer - directeur het Nieuwe Instituut.

 • Architectuur en interieur. Het verlangen naar Stijl

  In Den Haag tonen Gemeentemuseum Den Haag en Het Nieuwe Instituut een overzicht van tekeningen, maquettes en meubelstukken van De Stijl. Voor het eerst samengebracht bieden de werken verrassende inzichten.

 • Stijloefening: De Stijl-postzegels naar ontwerp van PutGootink

  René Put en Brigitte Gootink vertellen over de ideevorming rond het ontwerp van de De Stijl postzegels, waarbij uitgegaan is van de zwart/wit beelden zoals die in 1917 in het tijdschrift De Stijl werden gepubliceerd.

 • Designing the Surface – interviews met de makers

  In de tentoonstelling Designing the Surface draait alles om het oppervlakte. 'Als je vanuit het oppervlakte gaat denken, gaat er zo'n wereld voor je open', aldus curator Toon Koehorst. In deze video komen de verschillende makers, waaronder de curatoren en ontwerpers, aan het woord over deze tentoonstelling.

 • The Life Fair. New Body Products

  De tentoonstelling The Life Fair. New Body Products laat ons zien hoe het streven naar het optimale lichaam zich tot een hoogst competitieve markt heeft ontwikkeld.

 • Gispen in Huis Sonneveld

  Film over de restauratie en herstoffering van twee stalen buisfauteuils en een glazen salontafel van Gispen in Huis Sonneveld.

 • Curator vertelt: Control Syntax Rio

  Curator Mark Wasiuta vertelt in deze video over de installatie Control Syntax Rio. Een geavanceerd commando- en controlecentrum.

 • Het verhaal van de Fashion Machine

  Kunstenaar Conny Groenewegen vertelt over haar installatie Fashion Machine voor het Tijdelijk Modemuseum.

Toon alle videos van Het Nieuwe Instituut

3 series

 • Kunstuur in de klas

  Kunstuur in de klas is hét programma over kunst voor het voortgezet onderwijs. Presentator Lucas De Man vertelt over de hoogtepunten uit de beeldende kunsten, design, mode, fotografie en architectuur bij de eindexamenthema's kunstvakken van VMBO, HAVO en VWO.

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.

 • 100 jaar De Stijl

  Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.