22 video's

Met een constante stroom van 200.000 bezoekers per jaar behoort het Groninger Museum tot een van de belangrijkste musea van Nederland. 

Het Groninger Museum wordt beschouwd als een nationaal en internationaal hoogtepunt van postmoderne architectuur. Bekend staat het museum om zijn bijzondere gebouw dat ontworpen is door de architecten Alessandro Mendini en het Oostenrijkse architectenbureau Coop Himmelb(l)au. Het interieur is verzorgd door de vormgevers Philippe Starck en Michele de Lucchi. In 2010 zijn er mooie nieuwe ruimten ontstaan, vormgegeven door Studio Job, Maarten Baas en Jaime Hayon. Het museum bezit een eeuwenoude historische collectie die onder meer bestaat uit archeologische vondsten, kostuums, en in- en export porselein. Op het gebied van moderne en hedendaagse kunst kenmerkt het museum zich onder andere door een grote collectie Ploeg-schilderijen en verzamelingen postmodern Italiaans design, installatiekunst, geënsceneerde fotografie en mode.

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
www.groningermuseum.nl

22 video's

 • De Ploeg 1918-1928 – een explosie van kleur

  In 2018 is het 100 jaar geleden dat kunstenaarsvereniging De Ploeg werd opgericht. Om dit te vieren organiseerde het Groninger Museum de tentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 én werd de film De Ploeg 1918-1928 opnieuw uitgebracht.

 • ‘Wat vind jij?’ | De Romantiek in het Noorden - van Friedrich tot Turner

  "Wat vind jij?"

 • Dansen bij Rodin - Les programma dans in het Groninger Museum

  Hoe dans je sculptuur? Dat was de vraag die leerlingen van OSG Piter Jelles Leeuwarden voorgelegd kregen bij de tentoonstelling Rodin – Genius at Work in het Groninger Museum.

 • Jongens- jurk? De broertjes Reint & Evert

  Dit zijn de broertjes Evert en Reint Lewe. Ja, je hoort het goed, dit zijn twee jongetjes. In de 17e eeuw was het voor hen heel gewoon om een jurk te dragen.

 • Romanticism in the North – from Friedrich to Turner

  Het Groninger Museum presenteert De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner, het eerste internationale overzicht van landschapsschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen en vulkaanuitbarstingen wisselen elkaar af met stille maannachten en serene velden waar de eenzame passant tot rust komt. 

 • Cultuur-project op maat voor mensen met Alzheimer

  ‘’Meikermis? Daar mochten we nooit komen vroeger.’’ Kunst op maat voor mensen met Alzheimer. Het Groninger Museum en Stichting de Hoven werken aan een Kunst-op-maat project voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers.

 • Hide & Seek, Maarten Baas

  Voor de tentoonstelling Hide & Seek, Maarten Baas, volgde filmmaker Sije Kingma de ontwerper tijdens de Dutch Designweek en zocht hij hem op in zijn atelier voor een interview.

 • WJSVTK #8 Groninger Museum

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. Dit keer reist hij af naar het hoge Noorden - het Groninger Museum voor een goed vragengesprek met directeur Andreas Blühm en het schilderij van Antonio Mancini.

Toon alle videos van Groninger Museum

1 series

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.