8 video's

 

Het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem vormen vanaf 30 maart 2018 samen het vernieuwde Frans Hals Museum: één museum op twee locaties. In het nieuwe Frans Hals Museum ontmoeten oud en nieuw elkaar. Oude meesters hangen naast eigentijdse installaties en de Gouden Eeuw komt samen met het heden.

Hoogwaardige tentoonstellingen over kunst uit de Gouden Eeuw wisselen af met exposities van hedendaagse toonaangevende kunstenaars – twee werelden die dichter bij elkaar staan dan aanvankelijk misschien gedacht. Het vernieuwde Frans Hals Museum onderscheidt zich door de sprankelende mix van traditie en toekomst.

Het vernieuwde Frans Hals Museum is dus meer dan een museum alléén. Het is een plek waar kunstvormen, ideeën en bezoekers elkaar kruisen, treffen en overlappen. De samengevoegde collecties dagen elkaar uit, vullen elkaar aan, bekritiseren elkaar en verduidelijken wat ze afzonderlijk van elkaar soms niet kunnen verwoorden. Dat leidt tot een vonk, iets nieuws, een verrassend inzicht, een ontdekking.

Je kan in het Frans Hals Museum de collecties bewonderen, maar bovenal je horizon verbreden. Hoe past een zeventiende-eeuws genreschilderij bij een video-installatie van hedendaagse kunstenaar Joost Conijn? Wat hebben Frans Hals en Rineke Dijkstra met elkaar te maken? De diversiteit van het Frans Hals Museum legt onverwachte verbanden en roept vragen op die schreeuwen om een antwoord.

Het museum beantwoordt niet per se de vragen die het oproept, maar creëert de ruimte voor nieuwe denkrichtingen en verwondering. De ontmoeting tussen oude meesters en eigentijdse kunst laat je anders kijken en meer zien.

Locatie Hal
Grote Markt 16
2011 RD Haarlem
www.dehallen.nl

Locatie Hof
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
www.franshalsmuseum.nl

8 video's

 • WJSVTK #18 Frans Hals Museum

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In het nieuwe seizoen, nieuwe avondbezoeken. Deze aflevering bezoekt hij Ann Demeester in het Frans Hals Museum in Haarlem.

 • Tuttle, Bosmans en Wang in Frans Hals Museum - Hal

  Poëzie, sensitiviteit en elegantie zijn begrippen die de boventoon voeren in de serie solotentoonstellingen in De Hallen Haarlem. Het museum heeft drie kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken, dat is geïnspireerd op de (Haarlemse) geschiedenis en de collecties van het Frans Hals Museum.

 • Hollandse meesters uit Boedapest

  Hoe komt het Hongaarse Szépmüvészeti Múzeum aan zo'n grote Nederlandse kunstcollectie? In deze video zoekt het Frans Hals Museum het uit.

 • Vijf details van De Doop van Christus

  Tijdens de restauratie van Jan van Scorels 'Doop van Chirstus' ontdekten de restauratoren vijf bijzondere details waarover zij in deze video vertellen.

 • Philippe Van Snick

  Bekijk hier de video over de solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Philippe van Snick in De Hallen Haarlem.

 • Ik zie, ik zie...

  Het museum herbergt een schat aan kleine zaken die veelal over het hoofd worden gezien maar die onze aandacht verdienen.

 • Kunst & Zoëy - O Muze!

  Eddy Zoëy duikt in de moderne kunst en ziet, voelt en hoort wat de kunstenaars willen vertellen. Deze aflevering: O Muze! in Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

 • Emoties in de Gouden Eeuw

  De tentoonstelling Emoties – Geschilderde gevoelens in de Gouden Eeuw laat aan de hand van thema’s als Lijden en Wanhoop, Liefde en Lust, Vreugde en Vrolijkheid zien hoe schilders in de 16e en 17e eeuw emoties geloofwaardig uitbeeldden.

Toon alle videos van Frans Hals Museum

2 series

 • Kunst & Zoey

  Vijf musea, vijf werelden van verschil. Presentator Eddy Zoëy duikt in de moderne kunst en ziet, voelt en hoort wat de kunstenaars willen vertellen.

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.