52 video's

Het spectaculaire gebouw van EYE is een blikvanger aan het Amsterdamse IJ. Het filmmuseum beschikt over vier filmzalen, een expositieruimte, een educatieve studio, een winkel en een bar-restaurant. Jaarlijks organiseert EYE vier tentoonstellingen waarin film als de jongste, meest dynamische en grensoverschrijdende van alle kunsten wordt gepresenteerd.De tentoonstellingen zijn gewijd aan belangrijke filmauteurs, de geschiedenis van de historische avant-garde en het grensgebied tussen film en beeldende kunst. EYE heeft een prachtige tentoonstellingsruimte van ruim 1200 m2. De exposities plaatsen belangrijke ontwikkelingen binnen de Nederlandse cinematografie en filmkunst in een internationaal kader, en hebben altijd een relatie met de collectie van EYE.EYE beheert en vertoont films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers tot premières, van kaskrakers tot kunstenaarsfilms. Het museum richt de blik niet alleen op het verleden, maar volgt ook de actualiteit op de voet met nieuwe aanwinsten, EYE on Art-programma’s en debatten.EYE is wereldwijd geroemd om zijn kennis en expertise op het gebied van filmrestauratie, -onderzoek en -educatie. Voor jong en oud, filmliefhebber en -professional: vanuit steeds veranderend perspectief belicht EYE de film als kunst, vermaak en deel van de digitale beeldcultuur.

EYE Filmmuseum
IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam 
www.eyefilm.nl

52 video's

 • 1968: You Say You Want a Revolution (NL)

  Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Amsterdam tot Chicago, Parijs tot Praag. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s. EYE Filmmuseum laat zien hoe de filmcamera strijdmakker werd van een generatie die het recht opeiste haar leven zelf vorm te geven.

 • The making of Alex van Warmerdam: L’histoire kaputt

  Een man tilt een groot zwart ding uit een kast, er is een samengesteld meisje en er zijn schepselen in een woud. Eye brengt deze zomer nieuw werk van Alex van Warmerdam samen in een speciaal voor het filmmuseum ontworpen tentoonstelling. Deze mini-documentaire toont het bijzondere creatieproces.

 • Paul Austers My Name is Peter Stillman: van boek tot virtual reality

  Jason Wood, artistiek directeur van HOME in Manchester en auteur van vele filmboeken, vertelt over de kruisbestuivingen tussen de boeken van Paul Auster en de VR-installatie My Name is Peter Stillman.

 • EYE Filmmuseum, Behind the Scenes

  Iedereen kent EYE Filmmuseum, het prachtige landmark aan de oevers van het IJ. Daar kan je terecht voor filmvertoningen en tentoonstellingen. Op 10 minuten loopafstand ligt ‘het best bewaarde geheim’ van EYE: het Eye Collectiecentrum.

 • Jesper Just

  Korte documentaire met kunstenaar Jesper Just en curator Jaap Guldemond naar aanleiding van de tentoonstelling Jesper Just (17 december 2017 – 11 maart 2018) in EYE Filmmuseum, Amsterdam.

 • WJSVTK #14 EYE Filmmuseum

  Elke week trommelt Luuk Heezen een museumdirecteur of conservator uit bed voor zijn of haar favoriete kunstwerk uit hun museumcollectie. In het nieuwe seizoen, nieuwe avondbezoeken. Deze aflevering EYE Filmmuseum.

 • Locus

  Interview met filmkunstenaars Apichatpong Weerasethakul en Cao Guimarães, en met Director of Exhibitions / curator Jaap Guldemond, over de tentoonstelling Locus: Apichatpong Weerasethakul – Cao Guimarães.

 • Cinema Erotica

  Met het themaprogramma Cinema Erotica vierde EYE Filmmuseum in juni 2017 de sensualiteit, zonder terug te schrikken voor schaamtevolle schaduwkanten. Met lezingen, muziek en performances gaven gasten hun blik op film en erotiek.

Toon alle videos van EYE Filmmuseum

3 series

 • EYE on art

  EYE on Art is een wekelijks programma op het raakvlak van film en beeldende kunst. Editie gemist? Kijk ze hier terug.

 • Wat de vakman?!

  In de onderwijsserie “Wat de vakman?!” kom je van alles te weten over het beroep van de kunstenaar. Je ontdekt hoe kunstenaars iets maken, hoe ze op ideeën komen en hoe het is om kunstenaar te zijn. In elke aflevering staat een kunstenaar en zijn vakmanschap centraal.

 • Waar je 's nachts voor terugkomt

  Voor ARTtube bezoekt Luuk Heezen verschillende musea na sluitingstijd. In de reeks Waar je 's nachts voor terug komt laten 12 museumdirecteuren en curatoren zien van welk werk zij het meest genieten als het licht uit is en de laatste bezoeker is verdwenen. Mooie, korte verhalen: weg van de waan van de dag, en zonder alledaags geneuzel.