32 video's

Het Centraal Museum verrijkt je met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. Van Rietveld tot de Utrechtse Caravaggisten, van Dick Bruna tot Moesman en van Viktor & Rolf tot het eeuwenoude Utrechtse schip. Een museum waar je altijd geïnspireerd vandaan komt. Het museum is gevestigd in een voormalig Middeleeuws klooster en bestaat uit een verzameling gebouwen en een prachtige grote binnentuin. Het is een heerlijke plek om te dwalen door de vele gangen en trappenhuizen, en waar je je kan laten verrassen door de diverse tentoonstellingen.

Collectie

Zo beschikt het Centraal Museum over de grootste collectie van Rietveld-objecten ter wereld, en kun je er het werk van de wereldberoemde Dick Bruna bekijken. Ook de collectie oude meesters, met werken van onder andere Jan van Scorel, Abraham Bloemaert en Hendrick ten Brugghen is zeer de moeite waard. Naast het werk van al deze Utrechtse iconen biedt het Centraal Museum een overzicht van 2.000 jaar turbulente geschiedenis, en staat ook het ‘heden’ centraal met actuele mode, vormgeving en beeldende kunst. Bezoek ook het Rietveld Schröderhuis, het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl.

Centraal Museum
Agnietenstraat 1
3512 XA Utrecht
www.centraalmuseum.nl

32 video's

 • De wereld van Pyke Koch - Berber Hoftijzer

  Pyke Koch (1901-1991) leefde in een turbulente tijd. In het interbellum was de roep om sterke leiders groot. Conservator in opleiding Berber Hoftijzer schetst het politieke klimaat in de turbulente jaren ’30 en plaatst Pyke Koch binnen deze context.

 • De wereld van Pyke Koch - Bart Rutten

  Wat voor plek neemt Pyke Koch in binnen de kunstgeschiedenis? En hoe belangrijk is zijn werk voor de museale collectie van het Centraal Museum? Artistiek directeur Bart Rutten vertelt over deze bijzondere kunstenaar.

 • De wereld van Pyke Koch - Niels Bokhove

  Filosofie- en literatuurcriticus Niels Bokhove neemt je mee door Utrecht en vertelt meer over de plekken die belangrijk zijn geweest voor de kunstenaar.

 • De wereld van Pyke Koch - Andreas Koch vertelt

  Hoe was Pyke Koch als persoon en als grootvader? Zijn kleinzoon, Andreas Koch, deelt bijzondere herinneringen.

 • Bye Bye De Stijl

  De tentoonstelling Bye Bye De Stijl toont het werk van elf hedendaagse kunstenaars. De kunstenaars reageren op De Stijl en reflecteren op de invloed van De Stijl op hun werk of leven.

 • De makers: Willem Noyons, glas

  Ontwerper en kunstenaar Willem Noyons (1956) wordt geïnspireerd door het schilderij Slapende Mars (1629) van de Utrechtse caravaggist Hendrik ter Brugghen. Hij ziet een relatie tussen dit werk en zijn serie glazen helmen.

 • De makers: Irene van Vugt, hoeden

  Irene van Vugt (1976) wordt in haar werk geïnspireerd door de veren hoeden die rond 1950 gedragen werden. In het depot van het Centraal Museum vond ze een uitbundig en frivool exemplaar. De techniek, de vorm en het kleurgebruik van de hoed zijn kenmerkend voor de inspiratie die zij zoekt voor haar eigen ontwerpen. In deze film vertelt Irene over haar inspiratie en haar ambacht: hoeden maken.

 • De makers: Old Holland Classic Colours, verfmakers

  De geschiedenis van de Old Holland Classic Colours, makers van ambachtelijke kunstenaarsverven in het Utrechtse Driebergen, gaat terug tot de zeventiende eeuw, de tijd van de grote schilders uit de Noordelijke Nederlanden. In deze tijd maakten schilders hun verf op ambachtelijke wijze op basis van pigmenten uit mineralen en planten.

Toon alle videos van Centraal Museum

3 series

 • De makers

  Ieder half jaar vraagt het Centraal Museum een groep bewoners uit Utrecht om een bespiegeling op de collectie te geven. Dit keer is het de beurt aan makers.

 • 100 jaar De Stijl

  Nederland staat heel 2017 in het teken van 100 jaar De Stijl. Een indrukwekkende kunstenaarsbeweging die ook nu nog zijn sporen nalaat. Van Theo van Doesburg tot Jean Arp en van Chris Beekman tot Putgootink: deze video's werden speciaal voor dit jubileum gemaakt.

 • De wereld van Pyke Koch

  Voor deze videoreeks nodige het Centraal Museum vier sprekers uit om vanuit persoonlijk perspectief te vertellen over Pyke Koch (1901-1991).