Ugo Rondinone

2 video's

Ugo Rondinone (1964, Brunnen) is een van de meest toonaangevende beeldende kunstenaars van dit moment. Hij weet motieven en beelden uit onze alledaagse omgeving een poëtische betekenis te geven door ze te isoleren of uit te vergroten. Van levensgrote tekeningen tot psychedelische installaties: Ugo Rondinone balanceert op het randje van euforie en depressie, tussen fictie en realiteit.

In 2016 is er een tentoonstelling in het Boijmans aan de kunstenaar gewijd: ‘Vocabulary of Solitude’. Op de vloer van de 1500 vierkante meter grote Bodonzaal beweegt de bezoeker zich tussen clowneske figuren. Met titels in de tegenwoordige tijd, zoals be, breathe, remember, feel en yawn, verbeelden de clowns in de tentoonstelling samen een dag van 24 uur in het leven van een individu. Deze clownssculpturen zijn nog nooit getoond en zijn vanuit de studio van Rondinone overgevlogen uit New York.

2 video's

  • Vocabulary of Solitude

    Je hoeft niets over Ugo Rondinone te weten om te begrijpen waar zijn werk over gaat. Oude knoestige bomen, kleine vogeltjes, bronzen paardjes: ze zijn hetzelfde en tóch allemaal anders.

  • Q & A met Ugo Rondinone

    Op de eerste dag van de tentoonstelling Vocabulary of Solitude gaat kunstenaar Ugo Rondinone in gesprek met directeur Sjarel Ex en vertelt over zijn werk- en denkwijze.