Tal R

2 video's

Tal R staat bekend als een van de meest actieve en productieve kunstenaars van deze tijd. Door zijn energieke stijl wordt hij gezien als een waar ‘schilderbeest’. Schilderijen, textiel, tekeningen, sculpturen en prenten, Tal R werkt aan een oeuvre dat een breed scala van methoden en technieken omvat. 

Tal R (geb. Tel Aviv 1967) woont en werkt in Kopenhagen. Zijn inspiratiebronnen zijn zeer uiteenlopend. Tal R put ook uit stijlen van andere kunstenaars zoals Picasso, Dumas en Picabia. Omgekeerd is het werk van Tal R internationaal voor vele hedendaagse kunstenaars een referentiepunt. Hij is een beroemdheid in Scandinavië en zijn werk wordt internationaal verzameld. Tal R exposeerde maar een keer eerder in Nederland en is bij het grote Nederlandse publiek nog onbekend.

Kenmerkend voor zijn werk is een uitbundige, kleurrijke beeldtaal. Het werk van Tal R oogt altijd autonoom, wild en vitaal. Hij haalt zijn inspiratie uit de hoge en lage cultuur en ontleent daaraan een breed scala aan figuratieve en abstracte beelden. Zijn onderwerpen laten zich eenvoudig beschrijven, maar hun betekenis is net als in dromen raadselachtig.

Van jongs af aan was tekenen voor Tal R. van essentieel belang: "Voor mij was tekenen hetzelfde als 's nachts dromen: je kunt niet besluiten waarover je zult dromen, je droomt over wat je nodig hebt."

2 video's

  • Tal R:

    De Deense kunstenaar Tal R werkt aan zijn grote serie van negen schilderijen met treinwagons; ‘Habakuk’. In deze intieme film volgen we het maakproces.

  • Sjarel Ex in gesprek met Tal R

    Directeur Sjarel Ex gaat in gesprek met de Deense kunstenaar Tal R, over zijn energieke stijl, de werken uit zijn veelzijdige oeuvre en zijn eerste grote overzichtstentoonstelling in het Rotterdamse museum.