Salvador Dalí

13 video's


Salvador Dalí leerde tijdens zijn studie in Madrid de schrijver André Breton kennen, de grondlegger van de surrealistische beweging. In 1924 schreef Breton het eerste surrealistische manifest, waarin de psychoanalyse van Sigmund Freud een sleutelrol vervulde. Dalí zag in de psychoanalyse, de leer van het onderbewustzijn, en de droomwereld zijn belangrijkste inspiratiebron.

In 1927/28 was Dalí in Parijs, waar hij deel uit ging maken van de avant-garde. Na een verblijf in de Verenigde Staten, vestigde Dalí zich in zijn geboortedorp Figueras in Spanje.

Zijn bekendste werken zijn de schilderijen uit de jaren 30. Maar Dalí maakte ook tekeningen, collages, foto's, films, modeontwerpen en theaterdecors.

In 1970 organiseerde Museum Boijmans Van Beuningen voor het eerst een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk.

13 video's

 • Topstuk van Dalí op reis

  Landschap met touwtje springend meisje van Salvador Dalí gaat op reis! Bekijk hier hoe dat ging.

 • Dalí in Rotterdam

  In 1970 werd een solotentoonstelling van Dalí. In deze video vertelt Renilde Hammacher-van den Brande - de allereerste hoofdconservator moderne kunst van Museum Boijmans Van Beuningen - over deze tentoonstelling waar Dalí zelf ook naartoe kwam.

 • Dalí in het Polygoon journaal

  In 1970 was er een overzichtstentoonstelling te zien van Salvador Dalí in Museum Boijmans-van Beuningen. In deze video zie je de uitzending van het Polygoonjournaal naar aanleiding van deze enorm succesvolle tentoonstelling.

 • Landschap met touwtje springend meisje

  Kijk mee hoe het schilderij 'Landschap met touwtjespringend meisje' van Savlador Dalí gerestaureerd wordt.

 • Dalí naar Milaan

  In deze video zie je hoe het schilderij 'Landschap met touwtjespringend meisje' werd vervoerd naar Milaan waar het in een tentoonstelling te zien was. Maar met zo'n groot doek is dat nog zo makkelijk niet!

 • Wat is surrealisme?

  Soms kom je hele vreemde dingen tegen: op straat, in de popmuziek of als gebruiksvoorwerpen. Milou vraagt zich af waar die vervreemdende ideeën vandaan komen en bezoekt Museum Boijmans Van Beuningen om meer te weten te komen over het surrealisme.

 • BoijmansTV: Vergankelijkheid

  In aflevering 8 van Boijmans TV moet beveiliger Arie duidelijk wennen aan de make-up die Mandy, in haar nieuwe functie achter de ontvangstbalie, draagt. Of het misschien wat minder kan.

 • Salvador Dalí tentoonstelling (1970)

  Tienduizenden belangstellenden trotseerden het barre weer in de wintermaanden van 1970 en wachtten in lange rijen om binnen te komen bij de eerste tentoonstelling in Nederland over de wereldberoemde surrealistische kunstenaar Salvador Dalí (1901-1989)

 • Hedendaagse Spaanse kunst (1968)

  Museum Boijmans Van Beuningen organiseerde in 1968 een tentoonstelling van op dat moment belangrijke Spaanse kunstenaars, waarvan hier een registratie is te zien.

 • Gek van surrealisme

  Introductiefilm bij de tentoonstelling Gek van Surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum laat de passie en belevingswereld zien van kunstenaars als Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró, alsmede hun verdraaiingen van de dagelijkse werkelijkheid.

 • Art Rocks! pitto - You and Me

  Muzikant pitto liet zich tijdens Art Rocks! 2012 inspireren door Couples aux têtes pleines de nuages van Salvador Dalí. Het nummer is een weerbarstige jazz-song die zowel liefde als afstand suggereert.

 • Art Rocks! Thumos - Fare Thee Well

  Singer/Songwriter Thumos liet zich tijdens Art Rocks! 2012 inspireren door Couples aux têtes pleines de nuages van Salvador Dalí. Met mooie woorden vat Thumos de wereld van Dalí in een lief liedje samen.

 • MONDRIAAN – DALÍ: de mono-grafische expositie

  In deze aflevering van de serie ‘Iconische tentoonstellingen van de 20e eeuw’ legt kunsthistoricus Carel Blotkamp uit dat Mondriaans ontwikkeling niet zo logisch en vanzelfsprekend was als gewoonlijk wordt voorgesteld. In deze aflevering komen Mondriaan tentoonstelling uit 1966 en de Dalí tentoonstelling uit 1970 aan bod.