Robert Zandvliet

2 video's

Robert Zandvliet (Terband, 1970) is één van de belangrijkste kunstschilders in Nederland van hedendaagse kunst. Als kunstenaar is hij altijd opzoek naar de essentie der dingen.

Het alledaagse object vormt voor hem het uitgangspunt voor een kunstwerk. Zandvliet is geïnspireerd in het omslagpunt tussen figuratie en abstractie. De vormen zijn herkenbaar, maar ze lijken slechts een aanleiding om tot een eigen beeldende taal te komen. Volgens Zandvliet is het van belang dat de kunstenaar zichzelf steeds weer opnieuw diepgravende vragen stelt. Die vragen moeten voortkomen uit de echte noodzaak van de kunstenaar.

Met snelle ritmische bewegingen spat de snelheid van het doek. Aan de andere kant zijn er ook vaak vloeiende en doordachte bewegingen die rust uitstralen. Hierdoor barsten zijn schilderijen van de dynamiek en energie. Robert Zandvliet schildert de laatste jaren thema’s uit de kunstgeschiedenis opnieuw: ‘Hernemen’, noemt hij dat. Daarmee hoopt hij tot de essentie van het onderwerp te komen.

2 video's