Pyke Koch

6 video's

Pyke Koch (Beek 1901-1991 Utrecht) een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. Hij bracht zijn jeugd door met zijn ouders en drie oudere zussen in en rond de villa Mignon, in Beek. Het gezin behoorde tot de betere kringen en had aandacht voor kunst en muziek.

In september 1920 startte Koch zijn rechtenstudie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1927 stopte hij abrupt met zijn studie en richtte zich volledig op schilderen. Koch werkte gestaag door aan zijn schilderijen. Deze eerste jaren, tot 1932, waren met zestien schilderijen de meest productieve van zijn leven. Tevreden was hij zelden; ook na voltooiing van een schilderij wilde hij later regelmatig aanpassingen doorvoeren.

Zonder kunstopleiding had hij zichzelf de techniek van het olieverf schilderen eigen gemaakt, door vakliteratuur te bestuderen, veel te oefenen en door adviezen in te winnen. In totaal zijn ongeveer 120 schilderijen van zijn hand bekend, gemaakt in een periode van ruim vijftig jaar. Zijn bekendste werken zijn Zelfportret met zwarte band (1937), Het wachten (1941), Koorddanser III (1980), Portret Asta Nielsen (1929) en Portret van H.M. Koch-de Geer (1940).

6 video's

 • Christel Meijer: Mystifying Mistress

  Kunst inspireert tot het maken van kunst! Hoe klinken de soundtracks voor iconische kunstwerken? Bekijk hier de clip van het nummer 'Mystifying Mistress' door Christel Meijer, geïnspireerd op het portret van Asta Nielsen van kunstenaar Pyke Koch.

 • Art Rocks! Peter de Jong & Band - De Schiettent

  Peter de Jong & Band lieten zich tijdens Art Rocks! 2012 inspireren door De Schiettent van Pyke Koch. Met vrolijke circusmuziek schreven ze een vervreemdend nummer.

 • De wereld van Pyke Koch - Andreas Koch vertelt

  Hoe was Pyke Koch als persoon en als grootvader? Zijn kleinzoon, Andreas Koch, deelt bijzondere herinneringen.

 • De wereld van Pyke Koch - Niels Bokhove

  Filosofie- en literatuurcriticus Niels Bokhove neemt je mee door Utrecht en vertelt meer over de plekken die belangrijk zijn geweest voor de kunstenaar.

 • De wereld van Pyke Koch - Bart Rutten

  Wat voor plek neemt Pyke Koch in binnen de kunstgeschiedenis? En hoe belangrijk is zijn werk voor de museale collectie van het Centraal Museum? Artistiek directeur Bart Rutten vertelt over deze bijzondere kunstenaar.

 • De wereld van Pyke Koch - Berber Hoftijzer

  Pyke Koch (1901-1991) leefde in een turbulente tijd. In het interbellum was de roep om sterke leiders groot. Conservator in opleiding Berber Hoftijzer schetst het politieke klimaat in de turbulente jaren ’30 en plaatst Pyke Koch binnen deze context.