Pieter Bruegel de Oude

5 video's

De Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude (1525?-1569) stond aan de wieg van de genrekunst. Hij schilderde weidse, panoramische landschappen, het alledaagse leven van boeren en verhalen uit de bijbel, met verwijzingen naar de politieke situatie van zijn tijd.

Zijn kleurrijke schilderijen van het ruwe boerenleven bezorgde hem de bijnaam Boerenbreugel. De schilder liet niet meer dan 40 schilderijen na. Volgens kunstenaarsbiograaf Karel van Mander ging Bruegel regelmatig verkleed als dorpeling naar de kermissen en bruiloften die in de buurt werden gevierd.    

5 video's

 • De Toren van Babel

  In deze video wordt het schilderij 'De Toren van Babel' door Pieter Breugel de Oude voor kinderen tot leven gebracht door animatie.

 • Van Bosch tot Bruegel

  Deze animatiefilm, gemaakt uit beelden van kunstwerken waarvan vele op de tentoonstelling te zien zijn, geeft een bijzondere introductie op 'De ontdekking van het dagelijkse leven, Van Bosch tot Bruegel'.

 • Art Rocks! Villeneuf - Cities We Will Burn

  De band Villeneuf liet zich tijdens Art Rocks! 2012 inspireren door De Toren van Babel van Pieter Bruegel. Het resultaat is een eclectisch nummer dat alle lagen uit de toren weet te vangen.

 • De Toren van Babel reist naar Japan

  Een van de meest iconische werken van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, de Toren van Babel van Pieter Bruegel, vertrok in april 2017 naar Japan.

 • De toren van Babel – terug uit Japan

  De toren van Babel van Pieter Bruegel is één van de absolute topstukken van Museum Boijmans Van Beuningen. Onlangs was dit schilderij samen met negentig andere zeer bijzondere topstukken te zien in Tokio en Osaka, Japan. Opvallend is hoe anders in Japan naar dit schilderij gekeken is.