Peter Rogiers

1 video's

Peter Rogiers (Antwerpen, 1967) is een beeldhouwer en installatiemaker. Oorspronkelijk opgeleid tot technicus, begon hij op zijn 21ste aan een opleiding op een hogere kunstschool. Aanvankelijk wilde hij striptekenaar worden. Zijn sculpturen variëren tussen abstracte en figuratieve werken. De belangrijkste karaktereigenschappen van de beelden is enorme ruimtelijke aanwezigheid, gevuld door hun esthetische omtrek. Hij verkent de mogelijkheden in de beeldende kunsten die vaak geïncorporeerd worden door objecten van zijn eigen materiaal.

Hij wordt beïnvloed door kunstenaars als Francis Bacon en Franz West en in zijn werk verwijst hij naar de iconografie van Pablo Picasso. Verder wordt hij geïnspireerd door strips, B-films, cult comics en de donkere wereld van kindersprookjes. Herhalen van delen uit vroeger werk in nieuwe creaties, maar dan in een andere context geplaatst is ook een kenmerk van Rogiers werk. Daarnaast is hij ook bezig met animatiefilms, tekeningen en schilderijen. De choreografie van William Forsythe werkt door in Rogiers aandacht voor dansende lichamen, waarbij die staan voor de onrust in de samenleving.

Rogiers gebruikt piepschuim, polyester en inox. Hij gebruikt liever kunstmatig geproduceerde materialen dan natuurlijke zodat zijn creaties meteen verder van de traditie staan, alhoewel hij daar wel van vertrekt. Het is een wat rebelse manier van werken, die bij een eerste ontmoeting met zijn werk wat verwarring schept.

1 video's

  • Cluster

    Peter Rogiers wilde eigenlijk striptekenaar worden, maar sloeg per ongeluk aan het beeldhouwen. In deze video neemt hij je mee door zijn leven en maakprocessen.